Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Princ Andrew utíká z veřejného života! Kvůli Epsteinovi a obviněním ze zneužívání

Autor: ČTK - 
20. listopadu 2019
20:25

Britský princ Andrew na delší dobu zanechává veřejných povinností kvůli vývoji kolem svých někdejších styků s americkým finančníkem Jeffreym Epsteinem. Druhý nejstarší syn královny Alžběty II. ve středu oznámil, že panovnice vyhověla jeho žádosti ohledně odchodu z veřejného života. Kontaktů s Epsteinem, který před srpnovou sebevraždou čelil obviněním ze sexuálního zneužívání mladistvých, prý nadále „jednoznačně lituje“. Mladší bratr prince Charlese čelí obviněním, že se sám zapojil do takového zneužívání.

Jedna z Epsteinových obětí Virginia Giuffreová u soudu ve Spojených státech uvedla, že byla donucena k pohlavnímu styku s vícero vlivnými muži včetně prince Andrewa. Ten říká, že si žádné setkání s Giuffreovou nepamatuje.

„V průběhu několika posledních dní mi začalo být jasné, že okolnosti související s mými někdejšími styky s Jeffreym Epsteinem se staly výraznou komplikací pro práci mé rodiny a důležitou práci řady organizací a charit, které s hrdostí podporuji,“ uvedl 59letý vévoda z Yorku. „Požádal jsem tudíž Její Veličenstvo, zda mohu na dohlednou dobu zanechat veřejných povinností, a ona k tomu udělila svolení,“ pokračuje jeho prohlášení.

Přátelství prince Andrewa s Epsteinem je dlouho známou skutečností, od smrti amerického finančníka v cele newyorského vězení je ale předmětem zvýšené pozornosti. Zájem médií pak umocnil víkendový televizní rozhovor, v němž se člen královské rodiny poprvé ke skandálu veřejně vyjádřil před kamerou. Následně se na Andrewa snesla masivní kritika a kauza v posledních dnech plnila stránky britských deníků, a to nejen těch bulvárních. Vícero sponzorů ve světle posledních událostí ukončilo spolupráci s projekty, které Andrew zaštiťuje.

Vévoda dnes uvedl, že svého „neuváženého“ vztahu s Epsteinem nadále „jednoznačně lituje“ a že cítí hlubokou soustrast se všemi osobami, které tento případ zasáhl. Dodal, že je připraven úřadům pomáhat při vyšetřování údajných sexuálních zločinů.

Královská rodina zuří: Vévodkyně Kate byla zneužita kvůli reklamě! Má v tom prsty Fergie?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání