Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Děsivý výbuch v pardubické Explosii: Popáleniny na 90 % těla a „více než kritický“ stav oběti!

Autor: DH - 
1. listopadu 2019
12:54

Jeden ze čtyř zraněných pracovníků továrny Explosia v Pardubicích, kde došlo v pátek v ranních hodinách k výbuchu, utrpěl popáleniny na 90 % těla. Podle záchranářů je jeho stav více než kritický. Další ze zraněných má také vážně poraněnou hlavu.

Informace o zdravotním stavu uvedl médiím mluvčí krajské záchranné služby Aleš Malý. Podle něj nejvážněji zraněného přepravili záchranáři letecky do vinohradské nemocnice. Napojili ho na plicní ventilaci, zaintubovali a uvedli do umělého spánku. „Další dva lidé utrpěli popáleniny menšího rozsahu a mají drobné rány. Byli také převezeni na Vinohrady,“ dodal Malý.

Čtvrtý zraněný má popáleniny na více než 30 procentech těla a utrpěl zranění hlavy. Záchranáři jej převezli do Hradce Králové. Podle lékařského náměstka hradecké fakultní nemocnice Zdeňka Tušla je pacient ve vážném stavu. „Je popálený, má vážné poranění hlavy a je na umělé plicní ventilaci. Ve fakultní nemocnici podstoupí další zákroky,“ řekl Tušl.

K výbuchu v továrně Explosia, která vyrábí střelivo a výbušniny, došlo ve zdejší výrobně střelného prachu okolo 7:00. Podle mluvčího firmy Martina Vencla začal hořet právě střelný prach. Vedení firmy ustanovilo pro nehodu vyšetřovací komisi. Nehodu firma oznámila báňskému úřadu, věnovat se jí bude i policie, dodal mluvčí.

Závažná nehoda s oběťmi na životech se stala v Explosii v dubnu 2011. Výbuch tehdy zničil dva železobetonové podzemní objekty, další budovy poškodil. V objektu se vyráběl perunit, trhavina dynamitového typu. Exploze usmrtila čtyři lidi, dalších devět se zranilo. Přesnou příčinu neštěstí se nepodařilo určit.

zdravymozek ( 1. listopadu 2019 13:24 )

Bezpečnost je okrajová !!Hlavně že mají podnikatelé zisky a je zajištěn trvalý růst !!!! Upřímnou soustrast postiženým rodinám.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání