Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Neznámý muž si na zahradě schovával 49 barelů s nebezpečnou látkou! Policie po něm pátrá

Autor: VaB - 
30. září 2019
15:01

Anonym upozornil královéhradecké celníky na nebezpečnou látku, kterou uchovává její majitel v Jičínsku. Na místě našli 49 barelů schovaných pod slámou. Uvnitř byla kyselina sírová. Případ vyšetřují kriminalisté.

Už v pátek volal muž královéhradeckým celníkům, že v obci Budčeves na Jičínsku někdo skladuje plastové nádoby a že jejich obsah by byl schopný způsobit kontaminaci okolí.

„Na místo okamžitě zamířila tříčlenná hlídka celníků skupiny mobilního dohledu, aby situaci ověřila. Během prvotního šetření zjistila, že se skutečně v kontejnerech s největší pravděpodobností nacházejí nebezpečné látky, jež by mohly ohrozit životní prostředí a také zdraví osob, a na místo proto přivolala příslušníky Hasičského záchranného sboru,“ uvádí mluvčí Celního úřadu Jitka Fajstavrová. 

Kontejnery byly umístěné v zadní části zahrady za roubeným domkem a překryté slámou, znepokojivé byly také informace uvedené na štítcích.

Kvůli nebezpečné látce na místo musela vyjet speciální chemická jednotka. Hasiči v ochranných oblecích měřili koncentrace v okolí, dokonce i případnou radioaktivitu. „Bylo ověřeno, že naštěstí nedochází k úniku chemikálií do ovzduší nebo půdy, a nehrozí proto bezprostřední nebezpečí. Dále bylo zjištěno, že co se týká charakteristiky uskladněných látek, jedná se většinou o žíravé látky, používané průmyslově k povrchové úpravě kovů,“ píše mluvčí hasičů Ondřej Sezima. 

Případ si nakonec převzali kriminalisté, kteří se celým případem budou zabývat. Na pozemku bylo celkem 49 barelů s kapacitou tisíc litrů. V barelech se nacházelo různé množství chemických látek. S velkou pravděpodobností, že dokážou ohrozit životní prostředí. „V rámci 2 nezávislých měření jednoho z barelů Ramanovým spektrometrem byla s pravděpodobností 75 % identifikována kyselina sírová,“ uvádí mluvčí policie Alena Kacálková.

„Dosud neznámý pachatel je podezřelý, že se mohl dopustit ohrožení životního prostřední či dokonce ohrožení zdraví blíže nezjištěného množství neustanovených osob. Jičínští policisté na objasnění případu intenzivně pracují,“ zakončuje Kacálková. 

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání