Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Policie prý při pátrání po Honzíkovi chybovala: Šéf oddělení vražd se nevyjádří

Autor: Alexandra Vetkovská - 
21. července 2019
19:10

Zoufalí rodiče trpěli nejen zmizením syna, ale také podle nich nedostatkem informací ze strany policie. Nejvíce si slibovala Ivana Nejedlá (49) od setkání s šéfem pražské mordparty Josefem Marešem. Odcházela podle svých slov ještě zoufalejší.

Se špičkovým kriminalistou se sešla v roce 2017, měla slíbeno, že ji nechá nahlédnout do vyšetřovacího spisu. Ve včerejším Blesku ho obvinila z toho, že více než o pátrání po Honzíkovi mluvil o sobě. Dozvěděla se, že není v postavení poškozené, a nemá tak právo do něj nahlédnout. To však v úterý odmítli ústavní soudci, dospěli k závěru, že policie takovým postupem porušila právo na ochranu rodičovství i právo na účinné vyšetřování. Matka se tedy ke spisu dostane až nyní.

Bez komentáře

Blesk včera prostřednictvím tiskového oddělení pražské policie požádal vedoucího 1. oddělení Josefa Mareše o komentář. To ale odmítl. „Nebudeme se k tomu vyjadřovat,“ uvedla mluvčí Eva Kropáčová.

Co se tehdy stalo?

Honzík Nejedlý se 17. ledna 1998 vydal se svolením mámy na návštěvu ke kamarádovi. Kousek od domu, kde v pražských Dvorcích bydleli, ho potkal dětský lékař. Ptal se ho, kam jde. Byl posledním člověkem, který hocha viděl. Rodina začala Honzu shánět poté, co o hodinu přetáhl dobu, kdy se měl vrátit domů. Rodiče oznámili jeho zmizení na policii. Ta začala Honzíka hledat, ale oficiální pátrání bylo vyhlášeno až 20. ledna. Tehdy policie také poprvé na jeho stopu vyslala pátracího psa. Za nalezení Honzy nabízela rodina nejprve 100 tisíc korun a později částku zvýšila na jeden milion. Veškerá snaha byla marná.

Co řekli pátrači a rodiče

Kriminalisté: „Nejpravděpodobnější je, že nešťastnou náhodou spadl do Vltavy, utonul a proud ho odnesl pryč.“

Otec Marcel: „Verzi Vltava moc nevěřím. Představte si, že jste devítileté dítě a jdete za kamarádem. Proč byste šla k vodě? Spíš si myslím, že ho někdo unesl nebo že mu něco udělal, nebyla to nehoda.“

Máma Ivana: „Žádnou verzi nepreferuji. Mohlo se stát skutečně cokoliv.“

Co matku ranilo?

• „Slíbil, že nás nechá nahlédnout do spisu, a neudělal to.“

• „Nabídl, že alespoň odpoví na naše otázky, a pak nic nevěděl.“

• „Mluvil hlavně o sobě, co vyšetřovali.“

• „Dával nám najevo, že pátrání po Honzovi je už stejně jedno.“

• „Líčil nám, co se děje s mrtvolou, když se člověk utopí. Popisoval, že se to pokoušeli zjistit, že házeli čtvrtky, půlky a celý prasata do vody z mostu. Říkal nám, jak to pak vypadá, to už se dcera děsila.“

• „Chtěla jsem vědět, proč psy nasadila tehdy policie až tři dny poté, co se Honzík ztratil, a ne hned. A zároveň nepovolali speciálně cvičené, kteří umí hledat tělo pod vodou i jinde. Řekl mi, že to takhle nefunguje, že je to jenom v televizi. Snad si myslel, že jsme úplně hloupé.“

vojtechnejedly ( 22. července 2019 11:25 )

Na Vas již nemá cenu reagovat, viz. další Vase komentáře.

vojtechnejedly ( 22. července 2019 11:22 )

Nenapadlo Vas třeba, že by matka chtěla pravdu?
Jak by jste postupoval(a) Vy? Přešel to a řekl si ,, Prdim na to, pravdu hledat nehodlám". Udivuji mě názory podobných lidi..

vojtechnejedly ( 22. července 2019 11:20 )

Myslím, že paní si tady jen léčí svoje komplexy ze života, jinak by normální zdraví člověk nedokázal něco takového vůbec vypustit.

vojtechnejedly ( 22. července 2019 11:17 )

Vaše poznámka je naprosto nelogicka. Nejdřív děláte závěr, že přece nemůže nahlidnout do spisu pokud je matka podezřelá a pak napíšete, že by Vas zajímalo, zda police brala v úvahu myšlenku, že v tom má prsty matka. Trochu si ty myšlenky poskladejte.

A ano, samozřejmě se pracuje s takovou variantou ze začátku, (nikoliv 21 let poté) logicky, jenže byla lichá a ani matka a ani otec rozhodně s jeho zmizenim nemají nic společné...

vojtechnejedly ( 22. července 2019 11:12 )

Bohužel i tací lidé se mezi námi stále najdou a živoří na trápení druhých...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání