Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Muž uštknutý exotickou zmijí: Nevíme, kde se tam vzala, říkají úřady

Autor: ČTK, yks - 
21. června 2019
12:02

Veterináři zjišťují, jestli chovatel uštknutý ve čtvrtek na Hradecku jedovatým hadem měl v zařízení, kde se událost stala, potřebná povolení pro chov exotických plazů. Neštěstí se mělo stát v Bioparku Štít v obci Klamoš.  Podle informací TV Nova se mělo jednat o chovatele Antonína Hnízdila. Ten se dostal do povědomí už v červenci 2018, když mu utekly nebezpečné šelmy.

Policie, která vyšetřuje okolnosti případu, dosud zraněného chovatele kvůli jeho zdravotnímu stavu nevyslechla. Ve čtvrtek uštknutého muže přepravil vrtulník do specializované pražské nemocnice. Policie dříve uvedla, že šlo o velmi nebezpečnou zmiji paví, která patří k nejjedovatějším hadům. Není jasné, zda měl muž pro chov plaza povolení.

„Chovatel má ještě jedno podobné zařízení v Praze, tam povolení pro chov jedovatých hadů má,“ řekl ČTK ředitel krajské veterinární správy Aleš Hantsch. Jenže k neštěstí nedošlo v Praze, ale na Hradecku.

Netušíme, jak se tam ocitli jedovatí hadi

„Cílem kontroly bude hlavně to, jak se (plazi) v Bioparku Štít objevili. Pro chov těchto jedovatých hadů má povolení v Praze. V naší databázi máme v zařízení, kde se to stalo, registrovaný pouze chov šelem a primátů,“ řekl ČTK Hantsch.

Kontrola by se měla v bioparku uskutečnit příští týden. „Krajská veterinární správa vydala registraci pro Biopark Štít s tím, že jsme mu určili, jaká zvířata a v jakém množství tam bude moct chovat. Plazi jako druh v tom nejsou. Výsledek kontroly nebudu ale předjímat,“ řekl ČTK Hantsch.

Biopark Štít je soukromé zařízení pro chov exotických i domácích zvířat ohrožených vyhubením. Vznik zařízení spadá do poloviny roku 2014. Biopark chová lvy, tygry, levharty, pumu, kočkodany, lemury, makaky, různé druhy ptáků, dále želvy, koně, drůbež i kozy.

V červenci mu utekli tygři i lev

Biopark Štít se do povědomí veřejnosti dostal loni v červenci, když tam z klecí utekli dva tygři a jeden lev. Zvířata, která v bioparku pobývala dočasně v přepravní kleci na valníku, po jejich útěku uspali veterináři. Nikdo nebyl zraněn. Policie případ odložila.

Šelmy byly vyřazenými zvířaty z cirkusu od Berlína. Podle veterinářů biopark dostatečně nezajistil klec proti útěku šelem. Majitel bioparku dostal pokutu 30.000 korun za to, že je řádně nezabezpečil, a další pokutu v řádech desítek tisíc korun za to, že dovoz zvířat řádně neoznámil úřadům.

poky-f ( 21. června 2019 13:19 )

Ti jsou jistě propojení ! Zvlášť ,když dopředu avízují kontrolu .Jsou tam jistě takové kšefty , jako u Berouska !!

mirkli ( 21. června 2019 12:35 )

Kontrola by se měla v bioparku uskutečnit příští týden.
Vedení veterinární zprávy okamžitě vyhodit, protože kontrola měla být provedena okamžitě aby nemohlo dojít na maření vyšetřování, protože další zvířata mohou být odklizeny.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání