Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Podvodný youtuber cílí na české děti: Naposílaly mu již desetitisíce!

Oblíbený blogger si možná ani neuvědomuje, že mu hrozí dvoumilionová pokuta a další postihy.
Oblíbený blogger si možná ani neuvědomuje, že mu hrozí dvoumilionová pokuta a další postihy.  (Autor: Instagram/krapozavr)
Autor: yks - 
24. května 2019
18:02

Nelegální sázkové kanceláře ze zahraničí a „hvězdy“ sociálních sítí se zaměřily na české děti. Reklamu jim dělají také někteří oblíbení čeští youtubeři. Škody jdou minimálně do desítek tisíc.

„Pošlete 5–10 tisíc a my vám je obratem zdvojnásobíme,“ nabízí záhadný maskovaný muž na populárním internetovém portálu youtube. Na nový druh podvodů, zaměřený především na důvěřivé teenagery a děti, upozorňuje deník Dnes. Obětí totiž rychle přibývá.

Týmem analytiků, kontakty na sportovce a manažery týmů se chlubí maskovaný youtuber, jímž je podle Mladé fronty populární ruský bloger, zvaný Krapozavr. Tomu, kdo mu pošle peníze, údajně slibuje registraci v klubu pro vyvolené a rychlé zdvojnásobení vkladu. Má to ale jeden háček. Jak píše MF Dnes, je to proti zákonu a peníze poslané youtuberovi nikdo nikdy neuvidí.

Zatímco většina internetových podvodníků cílí své temné praktiky na dospělé osoby, nová past nelegálních „sázkových kanceláří“ se zaměřuje na děti a reklamu jim podle deníku dělají i některé populární osobnosti českého internetu. 

O tom, jak na poslední chvíli zabránila svému 12letému synovi poskytnout podvodníkům peníze, hovoří Ivana H. „Synovi se blížily narozeniny. Hodně nás překvapilo, že chtěl, abychom peníze poslali na účet nějakého cizího člověka,“ vylíčila chvíle, kdy chlapec chtěl, aby místo dárku poslali rodiče někomu jinému hotovost.

Před podobnými praktikami, které jsou v praxi jen velmi těžce postižitelné, varují také české úřady. Podobné stránky jsou totiž jako mytická hydra. Sotva jednu zakážou, objeví se jinde dvě nové.

 

Crazy Guy ( 26. května 2019 13:07 )

"utnete jednu hlavu, narostou dvě další"

bullshit ( 24. května 2019 20:54 )

Jdi už do řiti ty blbe s tou reklamou. jsi-li nějaký úchyl vyhledej lékařskou pomoc.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání