Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Král komiků Charlie Chaplin byl prý sexuální predátor: Obvinila ho nezletilá manželka

Autor: yks, ČTK - 
15. dubna 2019
08:19

Němé černobílé grotesky Charlieho Chaplina rozesmály miliony diváků. Jeho celovečerní filmy dojaly svět. Manželství se 16letou a 17letou dívkou, ale zanechaly na jeho pověsti citelné šrámy. Tím spíš, když ho jeho mladá manželka obžalovala z nezákonných sexuálních praktik. Filmy i skandály krále komiků a ve své době nejlépe placeného herce Hollywoodu si svět připomíná v souvislosti se 130. výročím jeho narození.

Herec, scenárista a režisér Charlie Chaplin byl označován za krále komiků, ale pod jeho vtipnými epizodami se často skrývala ironie, satira i soucit. Proslul zejména němými groteskami, v nichž bavil jako tulák v plandavých kalhotách s nezvykle střiženým knírkem, buřinkou a hůlkou. Hollywood však dobyl i melodramaty Kid a Světla velkoměsta, sociální satirou Moderní doba či antifašistickou parodií Diktátor.

Od chudoby k sexuálním orgiím

Charles Spencer Chaplin se narodil 16. dubna 1889 v Londýně jako syn chudých herců, takže poznal zblízka nejen ulici, ale i chudobinec. Na plátně se poprvé objevil v krátkém snímku Chaplin si vydělává na živobytí v roce 1914, kdy takových grotesek natočil pětatřicet. Jeho celovečerním hereckým debutem, k němuž napsal i scénář a režíroval ho, bylo dickensovsky laděné melodrama Kid o tulákovi, který se ujme nalezence.

Jak svou první manželku Mildred Harrisovou, tak titulní představitelku filmu Kid Litu MacMurrayovou si pak Chaplin vzal ještě jako nezletilé, podle některých zejména proto, aby předešel obžalobě pro pohlavní zneužití vzhledem k tomu, že obě mladičké dívky s ním otěhotněly.

Proč vlastně neskočíš z vlaku?

Lita, která film Kid točila ve 12 letech, se při rozvodu svěřila s tím, že ji Chaplin zneužil v 15 letech. Když otěhotněla, vzal si ji prý jen proto, aby unikl trestnímu procesu, ve kterém by mu hrozily desítky let vězení.

Už po svatbě prý tvrdil, že jí manželství, které podle vlastních slov uzavřel jen kvůli strachu z vězení, tak znepříjemní, že z něj ještě ráda sama uteče. „Proč vlastně nespácháš sebevraždu. Nebylo by to pěkné?“ ponoukal ji údajně když se vraceli vlakem z Mexika, kde se s ní v roce 1924 oženil.

Během manželství ji údajně nutil ke skupinovému sexu. Lita na oplátku během rozvodu vyhrožovala, že zveřejní jména známých hereček, které se orgií měly účastnit. Možná i díky tomu vysoudila na svou dobu rekordní vyrovnání 600 tisíc dolarů. 

Hon na komunisty ho zbavil domova

V roce 1952, když se Chaplin účastnil v Londýně premiéry svého filmu Světla ramp, mu byl zakázán návrat do USA. Důvodem byly údajně jeho levicové názory, podle jiné verze se nevrátil kvůli vysokému dluhu na daních.

Pak už natočil jen dva filmy - Král v New Yorku (1957), v němž si vzal na paškál McCarthyho hon na komunisty, a romantickou komedii Hraběnka z Hongkongu (1967).

Chaplin, jemuž v roce 1972 udělila americká filmová akademie Oscara za celoživotní dílo a v roce 1975 ho britská královna povýšila do rytířského stavu, byl čtyřikrát ženatý. Naposledy se oženil v roce 1943 s o 36 let mladší Oonou O ́Neillovou, s níž měl osm dětí, včetně slavné herečky Geraldine Chaplinové.

Charlie Chaplin zemřel 25. prosince 1977 ve švýcarském městečku Corsier-sur-Vevey, kde strávil poslední čtvrtstoletí života a kde je také pohřben.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání