Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Před 50 lety se upálil Evžen Plocek: Chtěl být jako Palach, nebo se zabil kvůli nešťastné lásce?

Autor: rc, čad, bel - 
4. dubna 2019
15:32

Před padesáti lety se na jihlavském náměstí Míru upálil Evžen Plocek (†39). Stal se tak třetím člověkem, který se upálil na protest normalizační politiky. Ovšem historikové si stále Plockovým motivem nejsou jisti a domnívají se, že za jeho sebevraždou nestojí invaze vojsk Varšavské smlouvy, nýbrž zlomené srdce!

Evžen Plocek, rodák z Jihlavy, se stal třetí živou pochodní v Československu. Plocek se narodil do dělnické katolické rodiny. Ve čtyřiadvaceti letech se oženil a narodil se mu syn. Dokonce vstoupil do KSČ a ve svém podniku, jihlavském Motorpalu, přibral funkci šéfa odborů. Netrvalo dlouho a povýšil. V roce 1960 přešel do obchodně-technické oddělení Motorpalu a brzy se stal manažerem podniku.

Všechno se však změnilo po invazi vojsk Varšavské smlouvy. Přesto, že se komunisté snažili sebevraždu Palacha a Zajíce ututlat, zprávy o jejich smrti se dostaly do Jihlavy a Plocek se jejich čin rozhodl následovat.

Na Velký pátek 4. dubna 1969 se na náměstí Míru v Jihlavě konala pouť. Tehdy při cestě z práce se Plocek zastavil u rodičů a následně se usadil v dnes již neexistující kavárně Alfa a popíjel. Podle pitevní zprávy měl v krvi 3 promile! V drogerii se zastavil pro dvě lahve ředidla a vyrazil na přeplněné náměstí.

Polil se hořlavinou a zapálil se. Na pult střelnice odhodil dva letáky se slovy: »Pravda je revoluční« a »Jsem pro lidskou tvář, nesnesu necit«. Lidé pak jen mohli sledovat hořící postavu, která utíkala směrem k radnici. Plocek byl převezen s popáleninami 2. a 3. stupně do nemocnice, ovšem zraněním podlehl.

Nad Plockovou sebevraždou stále visí otazníky, zdali jejím motivem byla doopravdy invaze vojsk Varšavské smlouvy. Historikové se domnívají, že za ní stálo něco jiného. „Trápil se neopětovaným vztahem jedné ze svých kolegyň,“ uvedl pro deník Aha! historik Zdeněk Jaroš. Ať byl jeho motiv jakýkoliv, před dvěma lety Plocek získal čestné občanství.      

ja-stana ( 4. dubna 2019 15:59 )

Zabil se stejně jako Palach kvůli nešťastné lásce.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání