Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Na Moravě hořely hektary lesa: Hasiči zachraňovali, co se dá!

Aktualizováno -
3. dubna 2019
10:30
Autor: yks - 
3. dubna 2019
09:09

Rušno měli v úterý hasiči v Olomouckém kraji. Kromě záchrany hned tří reprezentantů divoké fauny je čekal rozsáhlý lesní požár u Potštátu, u kterého jim musel pomáhat vrtulník.

Dlouhé dva dny strávil vysílený bobr v betonové nádrži v Majetíně na Olomoucku. Nakonec se ho zželelo nějaké dobré duši a na jeho záchranu povolali hasiče. Těm nezbylo, než odčerpat vodu a vyčerpané zvíře zachránit. Sotva ale živočich zmizel v nejbližším podrostu, zvonil telefon bojovníkům s požáry znovu.

Tentokrát se museli vypravit do Němčic na Hané, kde v betonových skružích uvázla dvě zvířátka téhož druhu. Přestože působení bobrů na českých a moravských řekách bývá někdy považováno za kontroverzní, bojovníci s požáry neváhali a vysvobodili obě zvířata z jejich pasti.

Už by se zdálo, že olomoučtí hasiči budou zachraňovat místní faunu celý den, pak ale začalo jít opravdu do tuhého. V lese u Potštátu na Přerovsku totiž  mezitím vypukl rozsáhlý požár. „Byl vyhlášen III. stupeň požárního poplachu,“ informoval tiskový mluvčí hasičů Zdeněk Hošák.

Do akce muselo vyrazit 11 jednotek vzhledem k tomu, že se v plamenech ocitla oblast  o rozloze šesti hektarů. Více než 20 cisteren se pak pustilo do hašení rozlehlé oblasti, přičemž jim na pomoc přilétl policejní vrtulník až z Brna. S jeho asistencí se podařilo dostat oheň konečně pod kontrolu.

„Hašení probíhalo zhruba do 21:00, kdy bylo místo předáno vlastníkům,“ uvedl Hošák. Výše škody se odhaduje na 150 tisíc korun.

Dlouhou dobu pak ještě 17 jednotek likvidovalo větší ohniska a důkladně vše prolévali vodou, aby se oheň nerozhořel znovu. S teplým a větrným počasím se nyní čeští bojovníci s požáry obávají, že jim na záchranu bobrů už nebude zbývat tolik času. Vždyť jen za posledních několik dnů v Olomouckém kraji vyjížděli minimálně k pěti dalším požárům lesa.

Ve všech případech se podle mluvčího hasičů s největší pravděpodobností jedná o požár po předchozí těžbě a vypalování. „Všechny tyto události jsou hlášeny na operační středisko, nicméně silný vítr a nezvládnutí situace vedou k následným výjezdům,“ dodal Hošák.

 

 

 

 

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání