Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Tragická nehoda vrtulníku na Náchodsku: V troskách zahynul člen Horské služby a vojenský pilot

Aktualizováno -
22. března 2019
19:45
Autor: yks, ČTK - 
22. března 2019
09:47

K tragické letecké nehodě došlo v pátek u Slavoňova na Náchodsku. Zřítil se tu  pětimístní vrtulník, ve kterém cestovaly dvě osoby. Při neštěstí bohužel v hořících troskách obě našly smrt. Jednou z obětí je dlouholetý pilot a člen Horské služby, druhým byl podle Aktu.cz vojenský pilot z Afghánistánu.

V pátek v dopoledních hodinách došlo u obce Slavoňov na Náchodsku k letecké havárii. Při cvičném letu tu spadl vrtulník Enstrom 480 soukromé společnosti LOM Praha, který provozovala letecká společnost DSA. Na místo neštěstí zamířila policie, záchranka i hasiči. 

„Mohu potvrdit, že došlo k pádu vrtulníku,“ řekl Blesk.cz tiskový mluvčí Krajského ředitelství policie Královéhradeckého kraje Ondřej Moravčík. Hasiči sdělili, že ve vrtulníku cestovaly dvě osoby. Bohužel obě jsou po smrti. Po dopadu navíc začal stroj hořet. 

Zemřel obětavý pilot záchranář a voják z Afghánistánu

„Při příjezdu hasičů stroj hořel plameny. Místní lidé se jej snažili uhasit hasicími přístroji, což nestačilo. Hasiči oheň zlikvidovali vysokotlakým proudem vody,“ řekla mluvčí hasičů Martina Götzová. Oheň zničil prostor pro posádku a motorovou část. Nedotčena zůstala jen část se zadním rotorem. 

Tragicky zesnulým instruktorem byl pilot letecké záchranné služby Michal B., který byl i dlouholetým členem Horské služby Jizerské hory. Horská služba to uvedla na svém webu. "Michale, kamaráde, vzpomínáme!" smutní záchranáři.

Podle informací AKTU.cz je druhou obětí vojenský pilot z Afghanistánu, který se u DSA učil létat. "Školení afghánských pilotů je v rámci kontraktu Afghanistánu a společnosti LOM Praha, která vrtulník vlastní," uvedla agentura.

Ve vzduchu byli jen asi 20 minut

Starosta Slavoňova Michal Suchánek řekl ČTK, že stroj havaroval uprostřed pole asi 200 metrů od posledního obytného domu v obci. „Jsou tady složky IZS. Co jsem slyšel od lidí, tak kroužil ve větší výšce a pak to vzal kolmo dolů,“ řekl Suchánek, podle kterého k nehodě došlo po deváté hodině.

„Událost nám nahlásili v 9:15. Na místo jsme poslali leteckou záchrannou službu a sanitky,“ řekl ČT mluvčí Zdravotnické záchranné služby Kr. kraje Ivo Novák.

Z informací získaných Aktu.cz vyplývá, že stroj havaroval zhruba po 20 minutách letu. Havarovat měl vrtulník Enstrom 480B-G společnosti DSA,  která mj. na celém území republiky provozuje záchrannou leteckou službu. Vrtulník však podle mluvčího Nováka nebyl záchranářský.

pjotri ( 29. března 2019 08:34 )

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/3/3e/JGSDF_TH-480B%2862356%29_at_Camp_Akeno_October_2 %2C_2016.jpg

pjotri ( 29. března 2019 08:30 )

Koukam na fotky vrtulniku a nechapu, kam se tech 5 lidi posadi. Zda se, ze je to maly a max. dvojmistny. Fakt nevim. Zadny okna vzadu... https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/8/83/G-LADD-Enstrom480.jpg

PPP150W ( 23. března 2019 15:27 )

Předpokládám, že tím pátým jste vy. Pokud máte na mysli mně, mohl byste mi prosím napsat, čím dehonestuji zemřelé?

vihor ( 22. března 2019 23:50 )

Asi ten vrtulník konstruovali inženýři z Boeingu, zabudovali do něj střemhlavý režim, ale neřekli o tom pilotům. Prý to není důležité a piloti by to měli zvládnout běžnými postupy.

Monikay ( 22. března 2019 15:48 )

to je dost hrozné, při cvičném letu

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání