Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Tunelář Skořepa řádí dál: Podle policie na útěku okrádá krajany!

Miloš Skořepa podle policie okrádá krajany ve Spojených arabských emirátech.
Miloš Skořepa podle policie okrádá krajany ve Spojených arabských emirátech.  (Autor: Policie ČR)
Autor: ČTK - 
21. března 2019
21:25

Uprchlý Miloš Skořepa, odsouzený v roce 2010 za vytunelování půl miliardy korun z České konsolidační agentury (ČKA), podle policie nyní obírá o peníze krajany ve Spojených arabských emirátech (SAE).

Oznámil to ve čtvrtek na policejním webu mluvčí pražské policie Tomáš Hulan. Skořepa údajně nabízí pomoc Čechům při zakládání firem v emirátech, ale zaplacené služby neplní. Policisté prosí všechny možné oběti podvodníka, aby se jim přihlásily. Skořepa také podle policie možná navštěvuje Česko.

Skořepa uprchl z Česka už v roce 2007, kdy mu hrozilo obvinění za vytunelování dceřiné firmy ČKA. O dva roky později byl zadržen právě v SAE, ale tamní úřady ho pak propustily na kauci. Nyní policisté zjistili, že Skořepa údajně v emirátech podvádí své krajany.

„Svým obětem má totiž hledaný nabízet služby v podobě zmapování podnikatelského prostředí a pomoc se založením firmy v SAE. Své závazky ale neplní, čímž poškození následně přichází jak o finanční prostředky poskytnuté hledanému, tak o prostředky vložené do té doby do konkrétního projetu," popsal postup Skořepy mluvčí policie. Nabízením zmíněných služeb přes internet se podle policistů pravděpodobně dopustil hledaný muž zločinů i na území České republiky.

Údajnými podvody se již zabývají úřady v emirátech. „Na území ČR v tuto chvíli neevidujeme žádného poškozeného, což ale neznamená, že tu žádná oběť není," doplnil mluvčí policie.

„Případní poškození se totiž mohou domnívat, že pokud byli podvedeni na území jiného státu, tak svou situaci nemohou řešit zde, v ČR. Opak je ale pravdou. Proto v tuto chvíli apelujeme na každého, koho jednapadesátiletý muž podvedl a oni to ještě neoznámili, ať tak učiní," uvedl.

Skořepa podle Hulana také možná občas navštěvuje Česko. Policisté proto žádají kohokoli, kdo by o tom věděl, ať zavolá na linku 158. „V tomto směru nás samozřejmě především zajímá, kde se při těchto návštěvách zdržuje či pohybuje," doplnil mluvčí. Na Skořepu jsou vydány příkazy českých soudů k dodání do výkonu trestu i mezinárodní zatykače.

Skořepa figuroval v případu zmizení půl miliardy korun z účtu dceřiné firmy státní ČKA, společnosti Galileo Real, v roce 2005. Manažer firmy Jan Šik tehdy podle soudů převedl peníze bez souhlasu představenstva firmy na soukromý účet u švýcarské United Bank of Switzerland (UBS).

Skořepa potom peníze rozesílal na svá další konta a některé si v hotovosti vybral. UBS přiznala pochybení a vrátila Česku 404 milionů. Soudy v Česku pak uložili Šikovi trest 5,5 roku vězení a Skořepovi 8,5 roku.

ukava5 ( 21. března 2019 22:43 )

i pan pseudoinženýr seidl nar.21.3.1956 v jičíne,bydlením na OU PRAHA 4,ale inak nemošice 223,pardubice,v cizím domě...majitel mnoha exekucí,podvádí už léta lidi a zatím po něm nepátra policie,jeno exekutoŕi...a podvedení lidi..teď používa i jméno kohl....známa postavička v parudicích..608211956

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání