Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Tygří jatka před soudem: Obžalovaný „pláchl“ do Vietnamu, rozčiluje se Berousek

Autor: DH, CTK, miv - 
21. ledna 2019
14:13

Pouze dva ze tří obžalovaných stanuli v pondělí před českolipským soudem na úvod procesu kvůli nelegálnímu zabíjení tygrů a obchodu s částmi jejich těl. Sedmašedesátiletý provozovatel zooparků u Prahy a Doks na Českolipsku Ludvík Berousek a preparátor Miloš Hrozínek. Třetí obžalovaný, sedmapadesátiletý Xuan Vu Le, podle soudkyně Lucie Homolkové vycestoval do Vietnamu a dosud se nevrátil. Jeho případ bude projednán samostatně.

Trojici mužů hrozí za neoprávněné nakládání s chráněnými zvířaty i pětiletý trest odnětí svobody. Berousek i šestatřicetiletý preparátor Miloš Hrozínek však vinu odmítají.

„Tohle všechno, tahle velká kampaň, vznikla kvůli našemu jménu Berousek. Naše jméno Berousek je ve světě hodně známé. Za 50 let, co dělám se zvířaty, jsem nikdy neměl žádný malér,“ řekl chovatel v rozhovoru s médii. Přiznal však, že s Hrozínkem spolupracoval delší dobu. O tom, co se s tygry dělo, ale údajně neměl tušení.

„S panem Hrozínkem komunikuji dva nebo tři roky. Mně se jevil jako normální člověk,“ uvedl Berousek a dodal, že vše ostatní už se údajně dělo za jeho zády. Zvířata na preparaci dával pro komerční účely. Podle jeho slov má jako chovatel právo na kůži zvířete. „Na základě těch papírů si já můžu udělat výjimku pro komerční účely a můžu si nechat alespoň tu kůži,“ uvedl člen cirkusového klanu s tím, že vše bylo z jeho strany legální. Za preparaci prý nic neplatil, což potvrdil i Hrozínek. Shodně také oba uvedli, že se Berousek a obžalovaný Vietnamec neznali.

Podle zjištění policie preparátor tygří těla zpracovával na masox nebo například tygří víno. Hrozínek, který zvířata preparuje 11 let, to dnes u soudu popřel. "Žádnou trestnou činnost jsem nespáchal," řekl. Tvrdí, že se mohl dopustit nanejvýš přestupku, když preparoval zvířata od Berouska.

"Nic jsem neporušil, maximálně veterinární zákon, že jsem si neobnovil preparační činnost," řekl. Své vazební stíhání považuje Hrozínek za nezákonné a chce se obrátit na Nejvyšší soud.

Vietnamec produkty, které jsou v jeho komunitě velmi žádané, a proto dobře zpeněžitelné, podle policie odebíral. Hrozínek uvedl, že Vietnamec u něj nic z tygřích těl nevařil a dodal, že muž zvaný Tonda byl jeho dlouholetý kamarád. Před týdnem byl prý Hrozínkův otec s "Tondou" na obědě.

Sedmapadesátiletý Xuan Vu Le je nyní ve Vietnamu. Berousek v rozhovoru uvedl, že měl údajně odjet za nemocnou matkou. Podle jeho slov je ale podivné, že on musel čekat ve vazbě čtyřicet dní, ale druhého obžalovaného údajně pustili bez kauce a dokonce mu i vrátili pas. 

„My vůbec nevíme, co s ním je. My jen víme, že údajně má nemocnou maminku a je ve Vietnamu,“ řekl. Na dotaz, jak to bylo s údajným zastřeleným zvířetem, chovatel a majitel zooparku uvedl, že tygr byl abnormálně agresivní. „Zabil mi dvě samice. Jedné ukousnul nohu, druhé sežral půlku těla,“ popsal Berousek, který údajně zvíře nabízel i zadarmo. Nakonec se ale zvíře ze strachu z jeho agresivity rozhodl utratit. „Nechal jsem ho odstřelit a za tím si stojím,“ dodal. 

Hrozínek napadl protokol o domovní prohlídce, jsou v něm podle něj chyby. Řekl, že policie u něj našla části z šesti tygrů a pokaždé prý šlo o tygry uhynulé. V případu jsou posuzované tři případy z loňska. V prvním šlo podle Hrozínka o bílou tygřici, kterou zakousl samec. Ve druhém zhruba o roční tygřici, jež podle preparátora sežrala otráveného potkana. Třetí tygr prý uhynul, a on ho převzal mrtvého. Hrozínek odmítl, že by šelmu zastřelil.

Berousek přiznal, že celou kauzou přivodil problémy nejen sobě. "Naše děti se bojí chodit do školy. Moji bratři a bratranci kvůli mě dostali přes prsty. Udělal jsem jim ostudu. Nechtíc, ale udělal," uzavřel rozhovor.

Video  Tajná nahrávka z Berouskova zooparku smrti: Před měsícem jsem prodal šest tygrů, říká záhadný muž  - Four Paws
Video se připravuje ...

 

 

 

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání