Ludvík Berousek, jenž je zakladatelem zooparku u Prahy, je podle serveru lidovky.cz podezřelý z nelegálního zabíjení tygrů. Celníci zasahují také v tržnici Sapa - na prodeji speciálně upravených pokrmů z tygřích kostí se mělo podílet také několik tamních Vietnamců. „Dělají také vývar z kostí. Připravuje se deset dní. Po tom se zbylý sulc vkládá do alkoholu. Jeden gram vyjde i na 1500 korun,“ citoval server zdroj blízký vyšetřování. Zmíněné produkty jsou v Asii vyhledávanou komoditou pro účely tradiční čínské medicíny, pro sběratele jsou zase cenné tygří drápy i kůže.

„Mohu potvrdit, že probíhají úkony trestního řízení na území Prahy, středních Čech a severních Čech. Jedná se o důvodné podezření z neoprávněného nakládání s chráněnými volně žijícími živočichy a planě rostoucími rostlinami,“ řekla serveru Martina Kaňková z Generálního ředitelství cel bez bližších podrobností.

Vedle celníků a policie také Česká inspekce životního prostředí, což dosvědčila vedoucí jejího oddělení mezinárodní ochrany biodiverzity a CITES Pavla Říhová. „Jsem ve středních Čechách, ale nemůžu potvrdit, kde,“ řekla. Inspekce podle ní doufá v to, že případ bude mít velikou dohru. Do konce týdne se podle ní k věci uskuteční tisková konference, do té doby inspekce také nemůže o případu podrobněji informovat.

Fotogalerie
31 fotografií