Skupina operativního nasazení je ozbrojená složka celní správy, která se dostává do akce v těch nejnebezpečnějších případech. Veřejnost se o nich často ani nedozví, protože tyto zásahy většinou podléhají přísnému utajení. Mnohdy jde o nebezpečné pašeráky či dealery drog.

U Generálního ředitelství cel na Budějovické v Praze sehraný tým SON předvedl zásah proti dvěma dealerům, kteří simulovali předávku zboží. Jednotka zvolila nástup do akce prostřednictvím slanění z nadzemního spojovacího traktu dvou budov ředitelství. Ozvala se ohlušující rána a pak už to šlo rychle. Skupina oba cíle zpacifikovala doslova během několika vteřin.

Laboratoř, která řešila metanol

Součástí prezentace byla také mobilní laboratoř, která každý den vyjíždí do terénu na namátkové kontroly, případně na konkrétní výjezdy tam, kam je potřeba. Přímo při výjezdu dokážou odborníci celníků vyhodnocovat například složení pohonných hmot, určit některé drogy a pomocí sofistikovaných rozborů provádět další analýzy.

Podívejte se na ukázku akce s komentářem Ivany Kurkové:

„Lidé si mohli prohlédnout i laboratoř přímo v budově Generálního ředitelství cel, která je centrálním bodem. Máme ještě čtyři menší laboratoře po republice. Je schopna rozpoznat vzorky motorové nafty, benzínu, lihovin nebo tabáku. Dokonce se zde zkoumá i textil, obuv a další artikly,“ popsala tisková mluvčí pražských celníků Ivana Kurková.

Tato laboratoř sehrála důležitou roli například během nechvalně proslulé metanolové aféry. Tehdy se zde místo běžných zhruba 30 vzorků shromažďovalo denně desetkrát tolik předmětů ke zkoumání. Ročně se jich tu sejde zhruba 8 až 9 tisíc.

Psi, co se toho nebojí

Celní správa se zároveň pochlubila svými služebními psy. „Vlastníme několik druhů psů, každý umí něco. Vyhledávají finanční hotovost, drogy, tabák nebo CITES (ohrožené druhy živočichů a rostlin – pozn. red.),“ uvedla Ivana Kurková. Během ukázky bylo možné se přesvědčit, že celníci disponují také psy, kteří jsou vycvičení na zadržení podezřelého. S takovým zvířetem by se člověk jen velice nerad dostal do křížku.

Fotogalerie
19 fotografií