Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Mladou dívku (†16) srazil v supermoderním Ejpovickém tunelu vlak. Ušla v něm skoro kilometr! Selhalo zabezpečení?

Aktualizováno -
30. prosince 2018
20:35
Autor: ČTK - 
30. prosince 2018
14:20

Dovnitř neměla proklouznout ani liška! Plzeňští kriminalisté a Správa železniční dopravní cesty (SŽDC) ale vyšetřují okolnosti smrti nezletilé dívky, kterou v sobotu večer v novém Ejpovickém tunelu u Plzně srazil rychlík. Ušla v něm téměř kilometr. Nedávno zprovozněný tunel má mít moderní zařízení na detekci pohybu! Co se stalo? Úřady zatím mlčí.

„V případu je nařízena soudní pitva a samozřejmě policisté prověřují, jakým způsobem se osoba dostala do vnitřních prostor. Vzhledem k věku zemřelé osoby nebudeme poskytovat bližší informace," řekla ČTK krajská policejní mluvčí Hana Rubášová. Není proto zatím vůbec zřejmé, jak se mohla dívka dostat dovnitř a projít tak daleko.

Narušení vyhodnocují dispečeři a mohou návěstidly zastavit provoz a volat hasiče či policii. Hasiči v sobotu v tunelu skutečně zasahovali, a to hned třio jednotky, Jenže na zachraňování bylo už pozdě. Kamery jsou při tom i u osmi propojek tubusů a mají při mimořádné události monitorovat přesun lidí z jednoho tunelu do druhého. 

Tunel s dvěma tubusy byl částečně zprovozněn v polovině listopadu, plně potom v prosinci. Je nejdelší v ČR. Milan Majer ze SŽDC mluvil při zprovoznění o tom, že je velmi bezpečný, má laserový systém, který detekuje veškerý pohyb objektů od velikosti lišky a kamery vyhodnotí, co to je. Při zjištění pohybu nepovolané osoby v tunelu, měl systém zastavit veškerou dopravu v tubusu.

Podle mluvčího SŽDC Pavla Tesaře vyhodnotí správa železnice informace z čidel a kamer v průběhu příštího týdne. Spravuje je externí firma, takže pracovníci SŽDC je s ní zhodnotí společně.

„Vzhledem k věku oběti i pozůstalým k případu nebudeme poskytovat informace,“ uvedl. SŽDC zatím neví o žádné možné poruše zabezpečovacího a kamerového systému tunelu, který je ve zkušebním provozu.

To vše prý budou vědět až poté, co zjistí, jak to celé proběhlo a jak ten systém reagoval. Podle informací TV Nova přitom není vůbec jasné ani to, kdy vlastně dívka do tunelu vešla.

Případ je podle Tesaře nyní hlavně v rukou policie. „Budeme na tom s nimi spolupracovat a předáme jim veškerá naše zjištění ihned, jakmile je budeme mít k dispozici,“ řekl Tesař.

Neštěstí se stalo v sobotu kolem 19:00. Dívka vstoupila do pravé tunelové roury ze Zábělské ulice v Plzni na Doubravce. Po nehodě zemřela na místě. Provoz byl zhruba dvě hodiny veden jen po jedné ze dvou traťových kolejí a byl obnoven bez omezení ve 21:50.

panda82 ( 31. prosince 2018 11:02 )

Kdo též asi za ten projekt vyinkasovl horu peněz, asi ta nefunkční hračka nebyla levná

lunatic ( 31. prosince 2018 10:32 )

Napadlo mě i,že jít až kilometr je celkem zbytečné,stejného efektu lze docílit i po ujití cca 50 metrů.Osobně jsem dále přesvědčen,že větší sázkou na jistotu je skok z velké vyýšky na tvrdý podklad a oparvdu si netroufám tipnout co je více výmluvné z hlediska pouhé estetiky

bizon_pepa ( 31. prosince 2018 09:54 )

Ťok sice dělá mrtvého brouka, ale nějak se na něj ty průšvihy valí.

georg65 ( 31. prosince 2018 09:19 )

Železnice nabrala nějakou ochranku, to se dalo čekat že selže když většinou hlídají obchody a budovy, tohle je přes 4km dlouhý tunel a ne obchodak

deratizater ( 31. prosince 2018 05:55 )

V každém tunelu jsou v určité vzdálenosti bezpečnostní výklenky kde se dá schovat před projíždějícím vlakem.Ale pokud v tom tunelu není osvětlení a vlaky ho projíždějí bez zapnutých světel tak se nestačila schovat.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání