Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Zbitý, přiškrcený a s traverzou přivázanou k ruce: Horáčka usvědčilo DNA ze staré vraždy pozdě

Zbitý, škrcený a s traverzou přivázanou k ruce: Horáčka usvědčilo DNA ze staré vraždy pozdě (ilustrační foto)
Zbitý, škrcený a s traverzou přivázanou k ruce: Horáčka usvědčilo DNA ze staré vraždy pozdě (ilustrační foto)  (Autor: Martin Přibyl)
Autor: dce - 
18. prosince 2018
19:50

Ve dvanácti pobodal sousedku, o pár let později zavraždil svou exmanželku a její sestru. Byl podezřelý z vraždy lékařky v litoměřické nemocnici, z té ho ovšem až po mnoha letech usvědčil profil DNA. Trest už si ale nikdy neodseděl - našli ho totiž zavražděného v Římovské přehradě.

Když v roce 2006 hledali potápěči v Římovské přehradě tělo učitelky Jany, asi nečekali, že místo ní vytáhnou několikanásobného vraha Romana Horáčka (†37). Že jde skutečně o něj, zjistili až po více jak dvou měsících. Tentýž muž byl tou dobou hledaný ve spojitosti s několik let starou vraždou...

Horáček se prvního skutečně vážného deliktu dopustil už v roce 1981. „Už ve dvanácti letech pobodal nějakou sousedku loveckou dýkou. Tam bylo to trestní stíhání vzhledem k věku zastaveno," uvedl pro Seznam Zprávy Jiří Růžička z krajské správy policie České Budějovice.

V lednu 1991 našli policisté v jeho rodném domě v Litoměřicích dvě těla - Horáčkovu exmanželku a její sestru. Uškrtil je a uložil do vany, každou v jednom patře domu. Za dvojnásobnou vraždu dostal patnáctiletý trest. Podle Růžičky šlo o pomstu - chtěl se k exmanželce vrátit, ona na to ale nepřistoupila, protože už měla jiný vztah.

Mezitím co seděl Horáček v base, doba a spolu s ní i věda pokročily. Podařilo se identifikovat DNA stopy z místa vraždy lékařky litoměřické nemocnice z roku 1990. Vrah ženu zabil a pokoj, ve kterém byla, zapálil, aby zahladil stopy. Horáček zde tehdy pracoval jako sanitář a patřil i mezi podezřelé, dokázat mu vraždu se ale nepodařilo.

Policisté Horáčka navštívili ve vězení a odebrali mu vzorek DNA, který ho z vraždy lékařky už usvědčil. Než stihli ale policisté jednat, soudce recidivistu propustil podmínečně na svobodu a Horáček, protože tušil, co přijde, utekl.

V červenci 2006 ho potápěči vytáhli z Římovské přehrady. „Měl na ruce připevněna policejní pouta a na druhém konci těch pout byla 30kilová traverza jako závaží. Při soudní pitvě se zjistilo, že měl mnohočetná zranění a nedala se určit přesná příčina smrti. Měl zlomeninu spodiny lebeční, strangulační rýhu, krevní výrony po celé horní části těla, zlomená žebra... takže jeden úder to nebyl," popsal Růžička.

Horáček se u Českých Budějovic ukrýval v podnájmu u jednoho ze známých z vězení. Spolu pak vyráželi v noci krást. Osudný večer se pohádali v místní restauraci - kamarád Horáčka praštil dřevěnou tyčí a naložil do auta... Dál už odmítl vypovídat. Vraždu mu policie nedokázala, a tak je případ smrti mnohonásobného vraha otevřený dodnes.

snehulak ( 19. prosince 2018 09:37 )

Tak Horáčka konečně dostali? Pozdě ale přece.

jameson ( 19. prosince 2018 00:07 )

Psům psí smrt.

kuniksicht ( 18. prosince 2018 22:42 )

me spise prekvapuje, ze za dvojnasobnou vrazdu dostal 15 roku......co to je za tresty? za jakoukoliv vrazdu minimum 30 roku, bez naroku na predcasne propusteni. take jsem nekde cetl, ze se pripad promlci.... a to i v pripade vrazdy... to jsou ti zakonodarci vsichni padli na hlavu? nekdo vrazdi, znasilnuje, krade a po 20 letech pokud na nej neprijdou se obetem muze chechtat do ksichtu?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání