Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

50 let od nejbrutálnější vraždy Česka: Josef ubil pět dětí sekerou

Autor: Jiří Krušina - 
1. března 2017
05:00

Pět svých dětí (†8 až †18), tchána (†64) a sousedku (†17) ubil sekyrou 28. února 1967 Josef Svoboda (†43) ve vesnicích okolo Jeseníku. Pak skočil do lomu. Manželka Drahomíra, se kterou měl mít ve stejný den rozvodové stání, jeho řádění zázrakem unikla. Po činu skončila v blázinci.

Svoboda pracoval u lesů. Manželku miloval, ale zároveň na ni žárlil. „Byla krásná, ale povídalo se o ní ledacos,“ prozradila pamětnice z Vlčic Zdeňka Sepilová. Z tehdejšího spisu se podařilo zjistit, že Svoboda manželku týral, bil, znásilňoval a pak se jí omlouval. Dokonce si odseděl 2 roky ve vězení za znásilnění. „Znásilnit měl od Drahomíry mladší sestru Vlaďku. Hodně lidí o tom pochybovalo. Říkalo se, že se ho rodina chtěla zbavit. Vlaďka dožívá u Frýdku-Místku,“ prozradila jedna z pamětnic.

Manželka utrpení s tyranem nehodlala dál snášet a podala si žádost o rozvod. „Vím, že 27. února přivezl ženě dcerky do Vlčic a pak se vracel do Bukovic za klukama. Tam našel dopis o rozvodovém stání. Vzal sekyru a čtyři syny pozabíjel. Začal osmnáctiletým Pepou, kterého se bál. Slitování neměl ani s mladšími kluky,“ vzpomněl Antonín Honajzer (80) z Vlčic.

Jel traktorem

Nepříčetný vrah vyrazil za manželkou do Vlčic. „Vzal si traktor a přes hodinu jel povraždit zbylé členy rodiny. Cestou dostal defekt a musel jít přes pole pěšky. Dům Furmánkových byl otevřený, protože jedna z dcer šla ráno do práce. Svoboda probudil tchána Jindru, kterého ubil sekerou. Poté omráčil tchyni a vydal se za Drahomírou. Ta stihla utéci,“ vzpomněl Honajzer.

Zabil i sousedku

Furmánkovým na pomoc přiběhla sousedka Anna (†17). „Sestru si asi spletl se švagrovou Vlaďkou, kvůli které seděl ve vězení. Rozbil jí hlavu a hrudník rozbodal hlavní od brokovnice. Sestra umřela pár dní po činu jako poslední oběť,“ řekla s pláčem paní Miloslava (70). Vrah unikal před sousedem s flintou i státní bezpečností. „Skočil do lomu mezi chlapy. Byl na místě mrtvý. Neměl ani pohřeb,“ dodal jeden z pamětníků.

Skončila v blázinci

Drahomíra po řádění svého manžela skončila v blázinci. „Byla krásná, ale nebyla svatá. Říkalo se, že ji načapal s chlapem. Vezměte si, jaká to byla asi matka, když ji týral a ona s ním den před rozvodem nechala doma samotné 4 kluky a k rodičům vzala jen 2 dcery,“ prozradila Miloslava. Josefa za to, co udělal její sestře, proklela. „Byl to hrozný život. Rodiče se se smrtí Aničky nikdy nesmířili. Doufám, že skončil v pekle,“ dodala Miloslava. Drahomíra děti přežila o dvanáct let.

Na běsnění strýce zavzpomínal Antonín Furmánek (65) z Vlčic. „Bavil jsem se hlavně s klukama. Jako děcka jsme si o prázdninách pořád hráli. Dodnes jsem nepochopil, proč se strýc tak zachoval. Děcka za nic nemůžou. Jediná sestřenice, která přežila, bydlí na Ostravsku. Od vraždy jsem s ní nebyl v kontaktu,“ uvedl Antonín.

Nejhorší čin v historii regionu

Šéfka policistů z Jesenicka Ludmila Andělová Blesku potvrdila, že jde o nejhorší čin v historii regionu. „Doufám, že nic podobného už v našem regionu nebudeme muset řešit. V dnešní době jsou naštěstí násilníci vykazováni z domů a i úřady a soudy postupují mnohem rychleji než v případě vraha Svobody,“ uvedla policistka.

barunka172 ( 1. března 2017 11:28 )

Měli pět dětí - čtyři syny a dvě dcery...Vysoká matematika, že ?

apple ( 1. března 2017 10:17 )

 Neni ta Drahomira co skoncila v blazinci Carmin ?Leccos by tomu nasvedcovalo.

..krakonos500 ( 1. března 2017 09:34 )

Komouš hradním pánem, estébácký komouš ministrem financí -> samá vražda, bezdomovectví, šikany ve školách, děti v neúplných rodinách...

hanka666 ( 1. března 2017 09:13 )

Nesvádějte to na Pánaboha. Za to si lidé mohou sami.

byvalyvoliccssd4 ( 1. března 2017 08:39 )

I já odsuzuji putinovy fašistické hrdlořezy okupující část Ukrajiny - Krym!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání