Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Krvelačný ruský policista znovu před soudem. Zabil 78 osamělých žen: Nabízel jim doprovod nebo odvoz

Autor: ČTK - 
10. prosince 2018
09:58

Již jednou byl bývalý ruský policista Michail Popkov odsouzen na doživotí za vraždu 22 žen. Dnes jej soud v Irkutsku na Sibiři uznal vinným ze zavraždění dalších 56 žen, za což dostal druhý doživotní trest. Podle agentury AFP tímto tzv. Angarský maniak překonal rekord nejhorších ruských vrahů a kanibalů.

Popkov měl „patologické nutkání zabíjet“, uvádí se v rozsudku. Byl uznán vinným i z toho, že deset svých obětí znásilnil, a odsouzen k druhému doživotnímu trestu.

Bývalý policista vraždil v letech 1992 až 2007 v okolí města Angarsk. Poprvé byl shledán vinným v roce 2015 ze zavraždění a znásilnění 22 žen. Následně se doznal k dalším 59 vraždám. Policie mu nebyla s to prokázat jen tři z nich.

Ještě jako policista se Popkov podílel na vyšetřování některých zločinů, které sám spáchal. Zatčen byl až v roce 2012 ve Vladivostoku po rozsáhlém vyšetřování, které se opíralo hlavně o testy DNA majitelů aut, jejichž pneumatiky odpovídaly stopám na místech činu.

Popkov se proti verdiktu hodlá odvolat, uvedla s odkazem na žalobce Alexandra Škiněva agentura Interfax. „Prohlásil, že hodlá podat odvolání. Nejspíš je nespokojen s rozhodnutím soudu odebrat mu hodnost podporučíka, což jej zbavuje práva dostávat penzi,“ řekl Škiněv.

Popkov byl podle něj smířen s doživotím, ale doufal, že si uchová policejní hodnost a penzi 24.000 rublů (asi 8200 Kč), protože aktivně spolupracoval s vyšetřovateli. Nicméně 14 obětí se až dosud identifikovat nepodařilo.

Někdejší policista se označoval za „čističe“ a tvrdil, že zabíjel jen ženy, které vedly „nevázaný způsob života“. To ale podle vyšetřovatelů neodpovídalo skutečnosti: do svého auta zval všechny dívky a ženy, které se vracely pozdě domů. Nejméně tři zločiny spáchal ve službě a s použitím hlídkového vozu.

V roce 1994 byl v jihoruském Novočerkassku popraven bývalý učitel Andrej Čikatilo (57), když byl jako „rostovský zabiják“ uznán vinným z mimořádně krutých vražd 52 lidí - 21 chlapců, 14 děvčat a 17 žen. Jeho nejmladší oběti bylo sedm let. Vyšetřovatelé jej podezírali z 65 vražd, části těl některých ze svých obětí dokonce pojídal.

Alexandru Pičuškinovi, odsouzenému v říjnu 2007 na doživotí, bylo prokázáno 48 vražd převážně mužů, které v Moskvě páchal od roku 1992. Po zatčení v červnu 2006 se doznal dokonce k 63 vraždám. Prý plánoval celkem 64 vražd, aby každá připadla na jedno políčko šachovnice. Pičuškinovi se přezdívalo „bitcevský maniak“ podle lesoparku na okraji Moskvy, kde většinu vražd spáchal, anebo také „šachovnicový vrah“.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání