Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Operátorky z liberecké linky 112 jsou hrdinkami: V Nizozemsku záchránily život českého kamioňáka

Operátorky z liberecké linky 112 jsou hrdinkami: V Nizozemsku pomohli k záchraně života českého kamioňáka
Operátorky z liberecké linky 112 jsou hrdinkami: V Nizozemsku pomohli k záchraně života českého kamioňáka  (Autor: archiv blesku)
Autor: DH - 
7. prosince 2018
16:00

Tři operátorky libereckých hasičů na lince 112 pomohly zachránit českého řidiče kamionu ve vážném zdravotním stavu. Na tom by nebylo nic neobvyklého, kdyby se ale muž nenacházel stovky kilometrů daleko za hranicemi Nizozemska.

Krušné odpoledne zažila na službě tísňové linky 112 v Libereckém kraji trojice dispečerek ve středu 5. prosince. Jednalo se o operační důstojnici npor. Ing. Lenku Vávrovou, operační techničku 112 prap. Petru Procházkovou a operační techničku 112 prap. Lenku Šulcovou. Těm před polednem zavolala žena s netradičním problémem.

Volající se nakonec ukázala být dispečerkou přepravní firmy a žádala o pomoc českému řidiči kamionu, který se nacházel v těžkém zdravotním stavu na holandské dálnici A19 poblíž čerpací stanice.

Jedna z operačních techniček na lince 112 okamžitě začala jednat a od dispečerky vyslechla všechny potřebné informace. Muž byl podle slov ženy ve velmi vážném zdravotním stavu, trpěl bolestmi na hrudi a nemohl dýchat. S dispečerkou přepravní společnosti navíc velmi těžko komunikoval.

Na základě vytěžených informací Češky kontaktovali nizozemskou linku 112 a potřebné detaily se jim snažili sdělit v anglickém jazyce.

„Snažila jsem se operátorce na holandské záchrance popsat situaci a místo události. Po celou dobu jsem mluvila anglicky, nicméně operátorka místní ZZS při komunikaci v anglickém jazyce správně nerozuměla, a proto jsem se zeptala, zda dokáže hovořit v německém. Odpověděla kladně, a tak se komunikace ujala má kolegyně Lenka,“ popsala situaci prap. Petra Procházková.

V němčině komunikace tolik nevázla, a tak se nakonec podařilo na místo vyslat rychlou záchrannou službu. Operátorky pro pocit jistoty nakonec kontaktovali ještě přímo dotyčného muže, kterému poradili, aby se snažil jakkoli otevřít dveře kamionu a troubil na klakson. Vše nakonec vyřešil další řidič, který muži přispěchal na pomoc a telefon odnesl obsluze nedaleké čerpací stanice, která pro upřesnění ještě znovu zavolala na holandskou záchrannou službu.

Čech se tak díky přesné práci dispečerek na lince 112 nyní zotavuje v místní nemocnici a připravuje se na převoz domů.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání