Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Ficova exporadkyně Trošková už je ve svém: Kde vzala 6,5 mega na luxusní byt?

8. listopadu 2018
20:10

Rozsáhlý byt s terasou a vířivkou už jí říká paní! Mária Trošková (31) se již nastěhovala do svého luxusního hnízdečka za 250 tisíc eur (6,5 milionu korun). Otázkou však zůstává, kdo jí ho zafinancoval.

Nový byt Ficovy exporadkyně je součástí bytového komplexu uprostřed největšího slovenského sídliště. Metr čtvereční se tady v průměru prodává za 51 tisíc korun, celý byt tak přišel přibližně na 6,5 milionu. Trošková s rozlohou bytu o devadesáti metrech čtverečních nebude mít o prostor nouzi. K dvojposchoďovému bytu patří ještě terasa s plochou 45 metrů čtverečních, jejíž součástí je i vířivka. Navíc se může pyšnit dvěma ložnicemi, obývacím pokojem s jídelnou, kuchyní, koupelnou, dvěma šatnami a dvěma záchody.

Celé Slovensko se logicky ptalo, kde bývalá vládní pracovnice tolik peněz vzala.  Slovenský deník Nový Čas nyní uvedl, že si Trošková pomohla hypotékou. Není však jisté, kolik z celkové hodnoty jí banka půjčila a jestli je jedinou žadatelkou o úvěr. "Hypotéky se 100procentním financováním bankou skončily až od 1. 7. 2018, čili zájemkyně mohla v době koupě ještě získat úvěr v plné výši," vysvětlila deníku situaci na slovenském trhu hypoteční specialistka Katarína Nohálová z Gepard Finance.

Smlouvu o koupi dvouposchoďového mezonetu uzavřela už na konci října. Na pozici hlavní státní poradkyně tou dobou ale pobírala tabulkový plat 929 eur (24 tisíc korun). "Při takovém příjmu je zřejmé, že by jí banka hypotéku v plné výši nedala. Banka však v úvahu bere i diety, které jí mohl zaměstnavatel potenciálně vyplácet. V žádosti o hypotéku uvádí i to, zda jde o politicky exponovanou osobu. Při zaměstnáních na nejvyšších místech státní správy je totiž větší riziko, že osoba přijde o zaměstnání například po prohraných volbách," uvedla expertka.

Pokud by si Trošková skutečně vzala 100procentní hypotéku, platila by podle Nového Času zhruba 840 eur (22 tisíc korun) měsíčně po dobu 30 let. Je ale klidně možné, že hypotéka není psaná na ni a zadlužil se někdo jiný, případně si od banky mohla půjčit jen zanedbatelnou sumu. "To, že je na listu vlastnictví zástavní právo, nemá velkou vypovídací hodnotu. Klient, který na byt má dost peněz i z vlastní kapsy, ale očekává, že se v tom někdo bude rýpat, si vezme malou hypotéku, například 20 000 eur, jen aby tam to zástavní právo svítilo," dodala Nohálová.

slovan1954 ( 8. listopadu 2018 23:24 )

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání