Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Utrpení manželů na Mostecku: Živoří ve stínu ohromné, páchnoucí skládky

Autor: Helena Lacinová - 
24. října 2018
05:15

Deset metrů vysoká skládka odpadků. Tato hrůza ční v Českých Zlatníkách na Mostecku nad zahradou Kataríny (54) a Jiřího (56) Brunnerových. Obludnou hromadu navršil jejich soused. Vytéká z ní smrdutá voda i bláto, v minulosti byla také rejdištěm krys. Manželé si zoufají čím dál víc.

Jejich soused navršil horu odpadu z nejrůznějších druhů materiálu. „Vozí ho tam nákladní auta už několik let. Jsou tam toho tuny. Stavební suť, pneumatiky,“ vypočítávali manželé. Bývalý policista nechává odpad vozit na pozemek své sestry. Poslední dva roky narostla skládka do obludných rozměrů.

„V létě bahno stékalo k nám. Zaprší a sesune se to celé,“ bojí se manželé, kteří na zahradu chodí jen s obavami. Z černé skládky v minulosti lezly i krysy. Brunnerovi už proto několikrát svůj pozemek deratizovali. „Vytéká odtamtud kontaminovaná voda. V létě je tu nesnesitelný smrad,“ vypočítávali manželé nepříjemnosti, které sousedova černá skládka působí.

Hrozil zabitím?

„Souseda jsem se snažila upozornit, že se nám to nelíbí, aby přestal. Hrozil mi ale zabitím. Vzal na mě dokonce kámen. Jde o bývalého policistu, nevím tedy, zda nemůže mít i zbraň. Máme strach,“ popsala srpnový zážitek žena s tím, že poté zavolala policii. „Skončilo to pravděpodobně jako přestupek. Policista, který útok souseda přijel řešit, mě na to upozorňoval, takže jsem se výsledek ani nedozvěděla,“ postěžovala si žena.

Marně prý se obraceli i na radnici v Obrnicích, která má České Zlatníky ve správě. Na situaci upozorňují zhruba deset let. „Starosta vždy řekl, že si na svém pozemku může dělat, co chce, a obec je bezzubá,“ postěžovali si Brunnerovi. „Na obecním úřadě naši situaci po celá léta dokonce zlehčovali,“ dodávají.

Svítá na lepší časy?

Potíže se skládkou se podle Brunnerových začaly papírově hýbat až od června, kdy se obrátili na státní zastupitelství. Trestní oznámení na podezření z poškození a ohrožení životního prostředí předalo policii. „Policisté v Mostě prověřují podezření na neoprávněné nakládání s odpady v jedné obci na Mostecku,“ řekla Blesku bez bližších podrobností policejní mluvčí Ludmila Světláková.

jasnovidec01 ( 24. října 2018 14:03 )

Není náhodou vyhrožování zabitím trestné ???asi u bejvalého poliše né co???má dlouhé prsty a všichni jsou z něj pos.ran.ý co ???

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání