„Nejpozději do konce října letošního roku by si mohli vratimovští občané oddechnout. Odtěžena a následně zlikvidována bude nejen samotná deponie materiálu, ale i přilehlý násep u železniční vlečky,“ slíbila náměstkyně hejtmana pro životní prostředí Jarmila Uvírová (ANO). Území nyní převzaly specializované firmy.

Veřejnou zakázku kraj vyhlásil loni na podzim poté, co se na likvidaci nedohodl s městem. „Kraj se proto rozhodl odstranit tuto ekologickou zátěž na vlastní náklady. Odtěžení, odvezení a odstranění materiálu si vyžádá téměř 40 milionů korun, z nichž větší část pokryje dotace ze Státního fondu životního prostředí České republiky, kterou se kraji podařilo získat,“ řekla Miroslava Chlebounová z krajského úřadu.

Materiál navezly do Vratimova v letech 2010 a 2011 soukromé firmy. Upravoval se tam a odvážel ke koncovému využití. Uskladněn tam je ale zřejmě nelegálně. Po úpadku jedné ze společností se ke skládce nikdo nehlásil. Dosud se tak nepodařilo určit, komu vlastně patří. Kraj podal trestní oznámení na neznámého pachatele, policie však věc odložila.

Nesmí udělat žádnou meziskládku

Od předání lokality má zhotovitel maximálně tři měsíce na odtěžení a odvezení materiálu a deset měsíců na jeho likvidaci termickou cestou.

„V průběhu celé akce nesmí být vytvořena žádná účelová mezideponie. Naložený materiál tak bude odvážen rovnou do zařízení, kde dojde k jejich energetickému využití,“ doplnila Uvírová.

Odtěžený materiál, který se bude zpracovávat v tlakové plynárně ve Vřesové na Sokolovsku, se bude přepravovat po železnici. Materiál směřující do spalovny v Ostravě se na místo likvidace bude vozit nákladními automobily.

VIDEO: Ekokapsle jako investice.

Fotogalerie
8 fotografií