Skládka, jež leží na pomezí Slivence a Velké Chuchle a kam se v 70. a 80. letech vyvážel komunální odpad hlavního města, se od roku 1986 nevyužívá. Na místě dnes objevíte jen částečně zarostlý kopec s polorozpadlými betonovými bloky, z nichž trčí železo.

Jedná se o kotevní zídky, které mají držet podloží kopce tak, aby se nesesouvalo - jsou ale v tristním stavu. „V posledních letech tady byly pohyby, kdy povrch sjížděl o 2 cm za rok,“ sdělila radní Jana Plamínková. V současné době se pracuje na první etapě rekultivace, která spočívá ve výměně kotevní stěny a zejména ve zpevnění komunikace a úpravě zeleně. 

Ředitel technické vybavenosti Martin Vlk o první fázi:

Video
Video se připravuje ...

Ing. Martin Vlk, ředitel odboru technické vybavenosti k sanaci kotevních zídek. Eva Fornálová

Čtyři miliony tun odpadu

Po první části tříbodového plánu se prostor začne překrývat. „Až se to tady zpevní, tak se skládka překryje jílem, aby do ní nic neteklo,“ vysvětlovala radní. Jíl svede dešťovou vodu do drenáží, a ta tak nebude protékat přes odpadky a kontaminovat potok Vrutice, který protéká chuchelským údolím.

Vyvézt skládku je podle ní nemyslitelné - náklady by se podle odhadů vyšplhaly na 20 miliard korun. „Čtyři miliony tun odpadu by navíc odpovídaly 500 tisícům nákladních automobilů,“ dodala. Dalšími důvody, proč se skládka podle magistrátu nemůže vyvézt, je úporný zápach, který by nastal po otevření, a v neposlední řadě nemá ani Praha kapacitu, kam by odpad ze skládky umístila.

Skládka v Chuchli se zpřístupní lidem. Nejprve ji ale čeká velká revitalizace, aby se nesesouvala.
Autor: Eva Fornálová

Po třiceti letech se bude muset provést další údržba, aby se udržel kopec bez sesuvů půdy. Kopec se tak bude neustále kontrolovat. „I po zatěsnění tady zůstanou odplyňovací vrty, aby byl sledován vývin plynů,“ sdělil projektant Alexandr Butovič ze společnosti Satra, která má revitalizaci na starosti.

Altány, hřiště pro psy a pikniková místa

Ve třetí a závěrečné fázi, asi za dva roky, dojde k posledním, nejviditelnějším úpravám, které ocení zejména místní. Kromě proměny vegetace by se prostor v horní části měl otevřít lidem. V plánu je sezení s výhledem, piknikové místo, trialové hřiště, fitness a herní prvky, psí louka i altány. Hotovo by mělo být v roce 2021. Celá rekultivace kopce vyjde na sto milionů korun, nejméně 30 milionů získá město z fondu Evropské unie v podobě dotace z operačního programu životního prostředí.

Fotogalerie
16 fotografií