Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Zatkli hvězdu věštírny! Nepřijala ho mužská, ani ženská věznice

Nazar Gulevič podstupuje proměnu z ženy na muže. Ruské věznice nedokázaly rozhodnout, do které patří
Nazar Gulevič podstupuje proměnu z ženy na muže. Ruské věznice nedokázaly rozhodnout, do které patří  (Autor: VKontakte)
Autor: ČTK - 
1. září 2018
07:37

Koncem srpna byla v Moskvě zadržena hvězda reality show Bitva jasnovidců Nazar Gulevič. Když měl být umístěn do vazby, objevil se problém. Přijmout ho nechtěla ani mužská, ani ženská věznice. Problém byl v tom, že Nazar se narodil jako žena, cítí se však být mužem.

Moskevská policie zadržela Nazara Guleviče na konci srpna pro podezření z podvodu a soud na něj uvalil vazbu. Nejprve ho dopravili do vazební věznice určené výhradně ženám. Vězeňští lékaři ale po vyšetření rozhodli, že "toto zařízení není pro něj". Následoval převoz do mužské vazební věznice, ale i tam se lékaři po prohlídce vyslovili odmítavě.

Eskorta si prý začínala zoufat, ale východisko se nakonec našlo: obviněný skončil ve vězeňské nemocnici. "Tam se léčí ženy i muži, a tak jeho práva z genderového hlediska určitě nejsou porušena," řekla mluvčí vězeňské služby Anna Karetnikovová listu Moskovskij komsomolec.

V nemocnici je prý zadržený docela spokojen: má sám pro sebe jeden z nejlepších pokojů a do vězení - ani mužského, ani ženského - se mu nechce. Ani jedno ruské vězení není pro transgenderové osoby zařízeno.

V Rusku sice transgenderové osoby už nepovažují za nemocné či duševně choré, jak tomu bývalo v sovětských dobách, ale i tak jim úřady odmítají vyměnit dokumenty, a tak se kvůli tomu musejí obracet na soud. Gulevič si nicméně stačil vyměnit doklady ještě před zadržením, poznamenala rozhlasová stanice Svoboda na svém webu. Podle moskevského deníku ale Gulevič ještě nestihl všechny operace, aby proměnu v muže završil.

 

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání