Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Bývalá starostka Terezína zpronevěřila miliony, teď pracuje jako účetní ve firmě spravující byty

Někdejší starostka Terezína na Hodonínsku Miroslava Vykydalová, která byla odsouzena za zpronevěru.
Někdejší starostka Terezína na Hodonínsku Miroslava Vykydalová, která byla odsouzena za zpronevěru.  (Autor: ČTK)
Autor: shp - 
27. srpna 2018
19:35

Někdejší starostka Terezína na Hodonínsku Miroslava Vykydalová, která byla odsouzena za zpronevěru a zneužití pravomoci, nyní pracuje na velmi překvapivém místě. Je zaměstnána ve firmě, která spravuje městské byty. Její šéf na tom nevidí nic špatného, protože se Vykadalová stará jen o účetnictví.

Vykydalová jako starostka podepsala velmi nevýhodnou smlouvu. Terezínu tím způsobila škodu 17 milionů korun. Soudy ji potrestaly pětiletým vězením a povinností nahradit obci peněžitou újmu. K tomu ale podle představitelů obce dosud nedošlo.

Z její strany jsme nezaznamenali snahu vypořádat se s napáchanou škodou,“ řekl webu idnes.cz nynější terezínský starosta Antonín Hanák z ČSSD. S penále se už dlužná částka pohybuje okolo 20 milionů. „Nikdy ani neprojevila žádnou lítost,“ poznamenal advokát obce Radek Ondruš.

Vykydalová však oponuje, že exekuci začala řádně splácet hned po nástupu do vězení a do nového zaměstnání. „Nebo myslíte, že by to šlo jinak? Dům, který jsem měla, byl zabaven a vydražen. Tak nevím, co dál. Žádný jiný majetek nemám a jsem ráda, že žiji a mám práci, jen ještě potřebuji vyřešit situaci s bydlením. Zvykla jsem si, že skutečná pravda nikoho nezajímá,“ řekla portálu.

Exstarostka se v nové práci stará překvapivě opět o peníze. Zaměstnána je ve firmě LV Qvatro, která spravuje městské i soukromé byty v blízkých Dubňanech nebo Kyjově. V Dubňanech jde přitom celkem o více než 600 bytových jednotek. Podle jednatele společnosti Petra Landkamera je LV Qvatro soukromá firma. Proto si budou zaměstnávat, koho chtějí.

Paní Vykydalová si odpykala trest a začíná od začátku. Nevidím nic špatného na tom, že u nás pracuje. Zaměstnali jsme ji jako účetní. Stará se o účetnictví firmy, nikoliv o peníze od nájemců městských bytů,“ obhajuje rozhodnutí firmy Landkamer, který je jediným akcionářem LV Qvatro.

Landkamer má nejen zakázky od města, ale navíc dělá ještě správce městského kulturního domu. Z obchodního rejstříku redaktoři webu nedohledali, s jakou částkou zmiňovaná firma vlastně hospodaří. Vykydalová přitom ve firmě pracovala už v době, kdy byla stíhána policisty…

VIDEO: Pokladník půjčoval peníze z banky, manko vyrovnával padělky!

Video  Pokladník půjčoval peníze z banky, manko vyrovnával padělky!  - tv JOJ
Video se připravuje ...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání