Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Známou topil ve spacáku v potoku ve Žďáru: Zachránil ji pes! Násilník si odsedí 14 let

Ilustrační foto
Ilustrační foto  (Autor: Profimedia.cz)
Autor: ČTK - 
31. července 2018
11:12

Za pokus o vraždu známé ve Žďáru nad Sázavou si čtyřiačtyřicetiletý Jan Reckziegel definitivně odpyká ve vězení 14 let. Rozsudek brněnského krajského soudu dnes potvrdil vrchní soud, zamítl tak odvolání obou stran. Muž se podle rozsudku ženu snažil utopit, zachránil ji její pes, který ji bránil. Svou oběť nakonec dohnal na louce, kde ji znovu surově napadl, až upadla do bezvědomí. Muž své jednání popíral, vina obžalovaného je však podle soudu dokázána.

Muži původně hrozilo 12 až 20 let vězení. Žalobce žádal přísnější trest a to s ohledem na soudní minulost obžalovaného i na to, že se činu dopustil krátce pro propuštění z vězení. "Trest ve výměře 14 let považujeme za zákonný a nepovažujeme ho za nepřiměřeně mírný. Považujeme ho za adekvátní a to ke všem okolnostem," uvedl předseda senátu Jiří Zouhar.

Reckziegel svůj čin popíral. Už u krajského soudu tvrdil, že dotyčné už dříve říkal, že ji hodí do potoka, "aby vychladla". Že bych ji ale topil nebo že by ji zachránil pes, to označil za naprostý nesmysl. Soudy však poukázaly na to, že výpověď ženy byla věrohodná. "Výpověď obžalovaného byla naopak atakována výpověďmi svědků, kterým se druhým dnem se svým činem svěřil," poukázal soudce. Podle soudu bylo cílem jeho jednání se poškozené pomstít, což vyplývalo z jeho ega.

Podle obžaloby se Reckziegel vydal loni v listopadu do boudy kousek za město, kde občas přespával. S ženou, která tam pobývala, měl ale toho dne konflikt, zavolala na něj policii. Muž se v noci do boudy vrátil, ženu i se spacákem vytáhl z postele a dovlekl ji k nedalekému potoku, kde se ji snažil utopit. V ten moment ji ale podle žalobce zachránil její pes, kříženec labradora, který na muže začal dorážet. Žena se muži vysmekla a utíkala pryč, on ji ale dohonil na blízké louce, kde ji podle obžaloby dál kopal a bil ji. Zachránilo ji to, že upadla do bezvědomí. Reckziegel si mylně myslel, že je mrtvá, a nechal ji být, tvrdil žalobce. Napadená utrpěla otřes mozku a další poranění, musela být hospitalizována.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání