Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Za pašování heroinu dostávali 150 tisíc! Češi rozkryli 60členný gang pašeráků

Heroin skrytý v kufru Terezy, který odhalili pákistánští celníci.
Heroin skrytý v kufru Terezy, který odhalili pákistánští celníci.  (Autor: YouTube)
Autor: ČTK - 
12. června 2018
11:34

Národní protidrogová centrála v Česku zadržela a obvinila 60 lidí z pašování kokainu a heroinu do Austrálie, kam dopravili několik set kilogramů drog. Organizátoři v tuzemsku na tuto činnost najímali kurýry s dluhy nebo nízkými příjmy. Pašerákům drog hrozí deset až 18 let vězení, oznámil dnes na tiskové konferenci ředitel NPC Jakub Frydrych.

Obchodníci s drogami k pašování využívali vlastní cestovní kancelář, kde pro kurýry naplánovali individuální dovolené s odletem z Prahy přes USA nebo Thajsko do Austrálie. Najatý pár kurýrů podle policie dostal na cestu čtyři kufry a telefon s předplacenou kartou. Při mezipřistání se uskutečnila výměna kufrů, v nichž nově byly drogy. Při cestě přes USA byl v kufrech ukrytý kokain, při cestě přes Thajsko zase heroin.

Mezi obviněnými je podle Frydrycha hlavní organizátor a dalších pět jeho nejbližších spolupracovníků, kteří najímali kurýry a starali se o logistiku trestné činnosti. "Dvojice kurýrů za jednu cestu přepravila 20 kilogramů drog. Za dobu dvou let tato skupina vypravila nejméně 38 cest a 780 kilogramů drog," uvedl Frydrych.

Zdůraznil, že odměny pro najímané kurýry byly maximálně 150.000 korun pro dvojici, což považuje za zanedbatelné proti riziku, které jim hrozilo. Například v Thajsku se běžně za pašování takového množství drog uděluje doživotní vězení.

Česká protidrogová centrála na případu spolupracovala s americkou DEA a australskou federální policií. Případ v Česku dozoruje Krajské státní zastupitelství v Českých Budějovicích.

 

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání