Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Míša (†12) zemřela při sáňkování se školou: Nové svědectví o osudném večeru!

Autor: DH - 
29. dubna 2018
16:02

Co se událo ve slovenském lyžařském středisku Krompachy-Plejsy v osudný den, kdy tragicky zemřela školačka Míša? To není ani po dvou letech jasné, vyšetřování však může udat nový směr výpověď chataře, který byl na místě těsně po nehodě.

Na podzim loňského roku se u soudu rozjelo projednávání tragické nehody, která se udála před dvěma lety na lyžařském výcviku v zimním středisku Krompachy-Plejsy. Míša (†12) tehdy při sáňkování narazila do stromu a zahynula. Dozorující učitelka Petra S. (32) byla obviněna a následně obžalována ze zločinu usmrcení a také ublížení na zdraví

Nové světlo do případu vneslo svědectví chataře, který asistoval při oživování dívenky. Marek Macko nyní u soudu uvedl, že byl v osudný večer před svojí chatou, když děti sáňkovaly. „Byly pod dozorem učitelky, která jim vymezila prostor. Nevím, jak se stalo, že děvčátka sáňkovala jinde, na sjezdovce,“ uvedl podle slovenského deníku Nový Čas. Míša byla po nehodě transportována vrtulníkem do Košic, krátce poté však svým zraněním podlehla.

Dalším, kdo před soudem vypovídal, byl i znalec Peter Popaďák. Ten popsal ty nejvážnější zranění, jaká školačka utrpěla. „Měla poranění hlavy a mozku, pohmožděniny, poraněnou lebeční klenbu i poranění míchy, to jsou smrtelná zranění,“ vypověděl Popaďák. Dále také uvedl, že i kdyby měla tehdy na sobě Míša lyžařskou přilbu, ani ta by nezabránila vážnému poranění míchy. Všechny tato zranění pak podle slov znalce způsobil náraz do stromu či skály.

K soudu se nedostavila obžalovaná učitelka Petra S. Důvodem její nepřítomnosti je těhotenství. Její obhájce k soudu přinesl petici od 91 rodičů na její podporu. Tu ale soud nevzal v potaz.

 

Svůj pohled na věc přidal i otec zesnulé dívenky Juraj Tomeček. „Jednoznačným viníkem je třídní učitelka, která nedokázala zabránit tomu, aby její žačky sáňkovaly tam, kde to jim to zakázala,“ řekl. Soudní proces bude ještě nadále pokračovat. Pokud se však tato slova potvrdí, hrozí učitelce odnětí svobody na 2 až 5 let.

rezacek ( 29. dubna 2018 22:53 )

Kdysi jsem absolvoval pedagogické minimum pro oddíl. vedoucí v táborech. Pamatuji si toto: udělal jsi všechno pro to, aby nedošlo k úrazu? (Ano, učitelka zakázala sáňkovat mimo vyhrazený prostor). Byl počet dozírajících dle předpisů? (nevím, kolik dnes platí, ale asi byl). Nebyl dozor pod vlivem alk. či omamné látky? (asi nebyl). V tom případě pak nemůže být obviněna z nedbalosti, protože prostě nezabrání "úletu" jednoho dítěte. Jestliže by děvče opakovaně sjíždělo sjezdovku s mlčenlivým souhlasem učitelek, pak jsou vinny, ale to asi nebylo.

Propisovacka ( 29. dubna 2018 22:19 )

 Zoufaly pripad. Divce zivot nevrati to, ze ucitelka bude trestana. Urcite je uz dostatecne nestastna. To,ze se rodice a prarodice nechali fotit u hrobu se mi nelibi. Neeticke. Bolest clovek citi uvnitr a jen a jen v sobe. Osud je nekdy kruty...

y1xcvbnm ( 29. dubna 2018 17:42 )

učitelka - snadná kořist pro souce, musí taky někdy někoho odsoudit když grázlové se odsoudit nesmějí

y1xcvbnm ( 29. dubna 2018 17:40 )

život už to neposlušné školačce nevátí, pokud neuposlechla učitelku a sáňkovala jinde. Tohle co předvádí rodiče už je jen drásání a divadlo pro lidi.

Nezadat ( 29. dubna 2018 16:52 )

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání