Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Matlacha kvůli chybným posudkům už soudit nebudou: Důvod znechutil i jeho samotného!

Autor: rc - 
17. prosince 2017
15:52

Letos v únoru ústecký soud rozhodl, že soudní znalci Radek Matlach a Jiří Závodský pochybili při zpracování znaleckého posudku v případu zdravotní sestry Věry Marešové, a potrestal je tím, že je vyškrtl ze seznamu soudních znalců. Ovšem znalci se proti trestu odvolali na ministerstvo spravedlnosti, které nařídilo, aby byl případ znovu prozkoumán. Ústecký soud s nimi nakonec správní řízení zastavil.

Letos v únoru Krajský soud v Ústí nad Labem rozhodl, aby soudní znalci Radek Matlach a Jiří Závodský byli vyškrtnuti ze seznamu soudních znalců. Podle ústeckého soudu znalci vypracovali špatné znalecké posudky v případu zdravotní sestry Věry Marešové. „Vadný postup znalců a nesprávný závěr posudku přitom vedl k vysoce nežádoucímu závažnému následku, který spočíval ve vyvolání trestního stíhání konkrétní osoby, jež byla posléze trestním soudem pravomocně zproštěna z obžaloby ze spáchání šestinásobné vraždy,“ uvedla podle iRozhlasu.cz mluvčí soudu Marcela Trejbalová. „Neustáli tlak veřejného mínění. Místo toho, aby byli na svém místě a řekli, že k tomu není podklad, tak raději, aby nešli proti proudu, se vezou na negativní vlně vůči mé osobě. To je uměle nafouknutá bublina,“ reagoval tehdy na rozhodnutí soudu Matlach.

Znalci se však odvolali na ministerstvo spravedlnosti, které ústeckému soudu nařídilo případ znovu projednat. „Neobstojí kategoricky prezentovaný skutkový závěr, že ve znaleckém posudku byl učiněn nesprávný závěr o příčině smrti. Tuto formulaci nepodporuje žádný důkaz,“ uvedlo ministerstvo. Ústecký soud se případem znovu zabýval od letošního května a v prosinci řízení zastavil. „Ano, řízení bylo zastaveno. Moje první reakce je totální znechucení z fungování tohoto soudu. Ten místo korektního a věcného vyřešení celé věci od května zbytečně dlouho vyčkával a řízení zastavil s odůvodněním, že byla věc promlčena letos v srpnu,“ řekl Radek Matlach.

VIDEO: Obsah žaloby prozradila mluvčí ostravského krajského soudu Lucie Olšarová.

zamyslete ( 18. prosince 2017 04:59 )

Nezabývat se věcí a nechat proletět lhůtu není nejlepší vizitka pro justici. S výsledkem můžeme být spokojeni, neboť výsledek hodnotíme. Matlach a Závodský měli činnost soudního znalce pouze pozastavenou a to skončilo. Platí, že nesprávný závěr o příčině smrti nepodporuje žádný důkaz a rozhodnutí o vyškrtnutí bylo chybné a bylo zrušeno.

hej-hej- ( 17. prosince 2017 19:25 )

Rozhodnutí o vyškrtnutí zrušilo ministerstvo spravedlnosti letos v květnu. Bylo prý nejasné, obecné, matoucí a zcela nekonkrétní. Resort tehdy do desetistránkového rozhodnutí napsal, že soud několikrát chyboval. „Neobstojí kategoricky prezentovaný skutkový závěr, že ve znaleckém posudku byl učiněn nesprávný závěr o příčině smrti. Tuto formulaci nepodporuje žádný důkaz,“ uvedlo ministerstvo. Krajský soud v Ústí nad Labem se případem znovu zabýval od letošního května, kdy mu nové projednání nařídilo ministerstvo spravedlnosti. Tam doputovalo odvolání obou znalců. Soud ale nové ústní jednání nenařizoval a v prosinci řízení úplně zastavil. https://www.irozhlas.cz/zpravy-domov/radek-matlach-soudni-znalec-kauza-rumburk-znalecky-p osudek-vera-maresova_1712171242_sam Soud neměl odvahu své rozhodnutí napravit, tak to hodil na promlčení.

zada ( 17. prosince 2017 18:56 )

Justice si dělá co chce, to přece v tomto stát ví většina občanů. Stejně tak s policií ruku v ruce a státními zástupci. Tak te´d doufám, že bude nařízeno vrátit jim razítko soudního znalce. Protože pokud ne, tak je jasně vidět, jak je soudní spor zmanipulovaný a soud je "řízen" někým jiným než svým rozumeme a zákonem, tzn. zkorumpovaný!!!!!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání