Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Rosák o televizním podvodu století v „jeho“ Bingu: Byl jsem absolutně mimo!

Jan Rosák moderoval televizní soutěž Bingo.
Jan Rosák moderoval televizní soutěž Bingo.  (Autor: Archiv Blesku)
Autor: aba - 
8. listopadu 2017
15:08

Kauza z roku 1995, při které jeden chytrý mladý kluk obral televizi o desetimiliony. Tak si možná pamětníci vybaví konec hry Bingo, kterou moderoval Jan Rosák na TV Nova. Pachatele teď zadržel Interpol po dvaadvaceti letech až v Americe. Jak to tehdy vlastně bylo?

Hra Bingo, při které se vyhrávaly miliony, přišla na české obrazovky z Kanady a v první půlce devadesátých let slavila na TV Nova nevídaný úspěch. Až tři miliony lidí usedaly před obrazovky, aby sledovaly Jana Rosáka s hráči ve studiu. Princip byl prostý, soutěžící si koupili stírací losy a ti, kteří se dostali až do studia, pak otvírali skříňky, kde byly výhry až do jednoho milionu.

Pavel Fantyš, tehdy dvaadvacetiletý programátor, ale našel díru v systému, který náhodně generoval čísla výherních losů. Jeho kumpáni nakoupili losy a Fantyš pak jejich čísla vložil do programu, aby je během přenosu „náhodně“ vybral jako účastníky hry ve studiu. Do televize pak přišli bílí koně, lidé, kteří i věděli, jakou skříňku otevřít. Za taxu deset tisíc pak vyhrané peníze odevzdali Fantyšovi, který si podle zjištění policie takto přišel až na 27 milionů.

Nakonec ale začalo být podezřelé, že lidé se ze statisícových vyhraných částek neradují. A docházelo i k chybám gangu, kterých si všimli lidé z televize. Podle výpovědi Jana Rosáka u soudu, který se kauzou zabýval v roce 1997, byli podezřelí výherci. „Jistý postřeh měl kolega, který viděl vyhrát hned dva valchaře, co chodili do jedné hospody… A přišlo mu zvláštní, že si najednou vybírali ze skříněk výhry,“ uvedl tehdy Rosák u soudu. Svěřil se s tím režisérovi pořadu a měl vlastní teorii. Myslel si, že hazardní hráči před studiem nabízí za tikety pevnou částku, aby pak mohli jít do studia zkusit štěstí. „Byl jsem absolutně mimo,“ podotkl s úsměvem.

S pachatelem se Rosák znal jen od vidění. „Seděl tam mladý kluk, říkali mu Pavel, až po jeho zmizení jsem pochopil, že šlo o Fantyše,“ řekl u soudu. Fantyše dopadl Interpol v USA a převezl ho po 22 letech na útěku zpátky do Česka, kde byl mezitím odsouzen k pěti letům vězení. Zažádal ale o obnovu celého procesu a tak znovu stane před soudem jako podezřelý, nikoliv usvědčený.

Po 20 letech Interpol dopadl Pavla Fantyše: Zmanipuloval hru Bingo a vydělal miliony. Po 20 letech Interpol dopadl Pavla Fantyše: Zmanipuloval hru Bingo a vydělal miliony. | YouTube

 

diskutujici ( 9. listopadu 2017 06:31 )

Jak se tehdy reklo, nahodne generovane cisla na pocitaci, tak kdo s nimi dela, se musel jenom zasmat. A tak to i dopadlo.

jdi-se-bodnout ( 8. listopadu 2017 17:46 )

V naší socanské justici to je už promlčené.

kukuku ( 8. listopadu 2017 17:32 )

"Najít díru v systému, který náhodně generuje čísla" - to je blbost. Jenom se dá za předem připravených podmínek přerušit generování náhodných čísel a vložit tam ta svá čísla - z těch pár losů, které stačilo koupit. Není to o chytrém programátoru doma u PC, ale o dodavateli software televizi - jestli jím byl Fantiš - to článek jasně neříká.

zidle ( 8. listopadu 2017 17:06 )

Proc uvadi TV ze Fantis ukradl z Binga 27 Milionu aprocho oznacuji zapodvodnika?Jenom proto zebyl Chytrejsi nez Televize a pan Rosak?Vzdit muty Miliony sam pan Rosak daval pan Fantis bybyl hlupak kdybysi proty miliony neposilal svoje lidi!!Opodvod urcite nejde!!Radci stihejte Polityky jako Babise tijsou pravy podvodnici a zlodeji tiukradli statu daleko vysi castky a vytunelovali a rozprodali cosedalo vrepublice prodat,tijsou pravy Zlodeji a Mafiani ane pan Fantis ten nic neudelal!!Vydelal pouze nablbosti pana Rosaka a televize a poradu Bingo chytrim patri svet a slava!!Jan Hill

MILLLIS ( 8. listopadu 2017 16:27 )

Treba je pisatel tohoto clanku natvrdlej a cpe se vsude s tvrdym

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání