Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Medvědici dusil těsný obojek: Z trápení ji vysvobodili až pytláci kulkou

Autor: bop - 
9. září 2017
19:52

Krutý osud stihl medvědici, která žila v okolí obce Malužiná pod Čertovicí v Nízkých Tatrách na Slovensku. Někdo jí zřejmě ještě v mládí nasadil obojek, jenže jak s věkem rostla, začal jí být těsný a samici dusil. Chroptící zvíře dělalo starost místním lidem. Z jejího trápení ji »vysvobodili« až pytláci kulkou...

Příliš těsný obojek se nebohé medvědici zařezával do masa, omezoval ji v dýchání a měl jí podle svědků působit i hnisavé rány. Zvíře se pohybovalo úmyslně v okolí lidí a zřejmě hledalo pomoc. Místním lidem její osud trhal srdce.

Úřad státní ochrany přírody zaznamenal anonymní telefonát, že byla medvědice nelegálně odlovena a telemetrický obojek skončil v potoce. Podle ochranářů nejde v žádném případě o jejich obojek - kdo ho ale zvířeti před lety nasadil, zůstává nejasné.

Podle všeho se jedná o starší kus, takže dohledat viníka je téměř nemožné. Podobné obojky obvykle vysílají signál maximálně tři roky. Ty modernější po vybití baterie samy odpadnou, ty starší ale zůstávají na zvířeti. 

Kdo může podobné obojky divokým medvědům nasazovat? Ministerstvo životního prostředí udělilo výjimku pro odchyt několika vědeckým i státním institucím a ochranářským sdružením, nikdo z nich se ale k obojku nepřihlásil a medvědici ho nesundal. Trpící zvíře nakonec vysvobodili až nelegální lovci, když ho zastřelili.

VIDEO: Podívejte se na reportáž televize Markíza 

 

silen ( 10. září 2017 05:05 )

...vždyť ji mohli nějakou tou narkotizační šipkou uspat, sundat obojek, ošetřit rány... a pohoda, klídek..., ne?!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání