Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Desítky smrtelně jedovatých pavouků v Česku: Černé vdovy přicestovaly v bedně s laserem

Desítky smrtelně jedovatých pavouků v Česku: Černé vdovy přicestovaly v bedně s laserem.
Desítky smrtelně jedovatých pavouků v Česku: Černé vdovy přicestovaly v bedně s laserem.  (Autor: Profimedia)
Autor: dce - 
29. srpna 2017
12:55

Pořádný šok čekal na pracovníky laserového centra v Dolních Břežanech u Prahy. Z bedny, ve které jim přišly objednané součástky pro laser, totiž vyběhly desítky smrtelně jedovatých pavouků. Zakročit nakonec musel deratizátor.

Černá vdova s desítkami potomků vyděsila pracovníky laserového ústavu už před několika týdny. „Jedná se o 43 krabic, které přijely počátkem června z Kalifornie,“ řekl Českému rozhlasu mluvčí laserového centra ELI Michael Vích.

Nakonec museli do objektu pozvat deratizační firmu, aby nebezpečné tvory vyhubila. „Podle toho, co jsme viděli, byli to samí mladí jedinci. Ošetřili jsme bedny, pak kompletně veškeré prostory, které byly zamořeny,“ popsal deratizátor Jaroslav Kolář. V hale bylo kolem 50 pavouků, další se dostali až na chodbu.

Situaci ve středisku budou dále monitorovat, v lepících pastech, které v objektu nainstalovali, ale další pavouky již nenašli.

Zoolog Milan Řezáč z Výzkumného ústavu rostlinné výroby ovšem všechny uklidňuje – ačkoliv je takzvaná černá vdova jedovatá, dospělého člověka na životě neohrozí. „Má poměrně silný jed. Dospělé samice mohou způsobit zdravotní komplikace, ale mladí jedinci ne. Ti ani neprokousnou lidskou pokožku. Kdyby se vám stalo, že by vás tohle zvířátko kouslo, tak bez nějaké lékařské pomoci přečkáte, kdy je vám špatně, a pak se z toho dostanete,“ vysvětluje s tím, že jed by byl nebezpečný pro děti nebo nemocné jedince. Pavouci u nás navíc nepřežijí chladné zimy.

Michal Prouza, ředitel Fyzikálního ústavu Akademie věd, pod který laserové centrum spadá, tvrdí, že se pavouci patrně do beden dostali již v Kalifornii – před naložením do letadla totiž stojí několik dní venku. V reakci na tuto situaci již přijali bezpečnostní opatření.

Podívejte se na video útočícího obřího pavouka:

Video  Pavouk útočí!  - Youtube.com
Video se připravuje ...

Desterz ( 29. srpna 2017 16:47 )

Černý pavouk je to nejmenší ze všeho černého, co mě tady leká a štve.

mak ( 29. srpna 2017 15:16 )

 Plesku, si to trochu pletes zas,co? Od kdy pavouci patří mezi hlodavce? Ze na ne chodi deratizator.... Cha cha

naidka ( 29. srpna 2017 14:21 )

Plesku, proč ten zděšený nadpis, když zoolog dále v článku uvádí, že pavouk černá vdova jedovatý sice je, ale dospělého člověka na životě neohrozí.

AliceNovakova3 ( 29. srpna 2017 13:51 )

Nadpis působí na první dojem, že Česko je zavaleno těmito pavouky. Opak je pravdou a v tuto chvíli jsou již zlikvidováni, nebo se postará zima. Znám lidi, kteří tyto nadpisy bez dodatku přímo hltají a pak už jen ze všeho šílí.

zapletalikovi ( 29. srpna 2017 13:05 )

Děkuji, nechci.... Potkat tohle doma, tak do toho nepřestanu bušit, dokud se neprobourám k sousedce...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání