Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Deset let pro lupiče z benzinek: Baláž svou vinu dál popírá

Deset let pro lupiče z benzínek: Baláž svou vinu dál popírá.
Deset let pro lupiče z benzínek: Baláž svou vinu dál popírá.  (Autor: Pavel Ryšlink)
Autor: ČTK - 
17. srpna 2017
10:48

Za sérii loupeží na čerpací stanici a dvou poštách na Olomoucku si sedmatřicetiletý Miroslav Baláž odpyká definitivně dohromady deset let vězení. Tři roky si má odpykat za první loupež a podvod, za který jej už dříve odsoudil šumperský soud. Dalších sedm let vězení dostal za zbývající dvě loupeže. Rozsudek krajského soudu, proti kterému se muž odvolal, potvrdil olomoucký vrchní soud. Baláž ve všech případech ohrožoval obsluhu zbraní, po jednom přepadení utrpěla pracovnice pošty posttraumatickou stresovou poruchu. Svou vinu popíral.

„Souhrnný tříletý trest a následných sedm let nejsou tresty nepřiměřené,“ uvedl předseda senátu Štefan Škadra. Podotkl, že při posuzování činu nehraje roli výše způsobené škody. Odkázal také na to, že Baláž způsobil jedné z žen při přepadení těžkou újmu na zdraví.

Loupeží se muž dopouštěl v druhé polovině roku 2015 a na začátku roku 2016. První přepadení se odehrálo předloni v srpnu v Krapkově ulici v Olomouci na čerpací stanici. Obsluze nastříkal do obličeje pepřový sprej, strčil do ní a ptal se po penězích. Nakonec odcizil přes 1100 korun.

Předloni v prosinci na pobočce pošty v Těšeticích zase Baláž nejprve požádal o prodej obálky, poté namířil na pracovnici pošty pistoli a žádal peníze. Žena se stihla schovat a začala volat o pomoc. Lupič uprchl bez peněz, žena si však z přepadení odnesla zdravotní následky v podobě posttraumatické poruchy. Třetí případ se stal loni v únoru na poště v Křelově. Baláž podle obžaloby předstíral zájem o zaslání balíku, poté z pošty odešel a při návratu vytáhl pistoli, kterou ohrožoval pracovnici pošty. Podle žalobkyně si muž odnesl 16 400 korun.

Muž u soudu po celou dobu nevypovídal, nepromluvil ani tentokrát, jen odkázal soud na své odvolání. Svou vinu však po celou dobu popíral. Jeho obhájce žádal soud o řádné posouzení důkazů. Tvrdil, že kamerový záznam na poště v Křelově nelze ze zákona použít, u dalších přepadení jsou důkazy podle něj mizivé. „U druhého přepadení máme pouze padesátiprocentní vnitřní pocit poškozené,“ uvedl obhájce. Stejně jako u krajského soudu obhajoba odmítla, že by jedna z žen utrpěla posttraumatickou poruchu, což kvalifikaci trestného činu zpřísňuje.

Podle žalobce naopak o vině není pochyb. „Jednotlivá jednání, pro která byl odsouzen, je potřeba posuzovat ve spojitosti. Na třech různých místech se vyskytly vždy genetické nebo pachové stopy obžalovaného. To je významný fakt. Je to spojovací článek nepřímých důkazů,“ uvedl žalobce. Je také přesvědčen o tom, že lze v tomto případě použít kamerové záznamy pro účely trestního řízení. Stejného názoru byl i vrchní soud.

Podívejte se na video z nedávného přepadení herny v Praze:

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání