Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Holčička vypadla z vlaku na Olomoucku: Za její smrt hrozí dvěma ženám šest let

Autor: ljš - 
24. července 2017
12:40

Policisté navrhli kvůli loňskému tragickému pádu dvouleté dívky z vlaku na Olomoucku obžalovat průvodčí a vlakvedoucí z usmrcení z nedbalosti. Spis s tímto návrhem předali žalobci. 

Podle policie obě ženy při vypravování vlaku porušily drážní předpisy. O případném podání obžaloby rozhodne žalobce v příštích dnech. Zaměstnankyním Českých drah hrozí až šest let vězení.

Policisté obě zaměstnankyně obvinila v únoru letošního roku, vyšetřování trvalo několik měsíců. Podle žalobce má spis 682 listů, obsahuje řadu znaleckých posudků a dokumentů. Jedna z obviněných podala stížnost proti usnesení o zahájení trestního stíhání, byla však zamítnuta. „Vyšetřování je ukončeno. Policisté jej ukončili s návrhem na obžalobu z usmrcení z nedbalosti, spis mám nyní na stole. Podle policie jde především o porušení drážních předpisů. Ohledně případného podání obžaloby bych se měl rozhodnout během tohoto týdne,“ uvedl žalobce  Jaroslav Rašendorfer.

Neštěstí se stalo přesně před rokem 24. července na trati mezi Olomoucí a Štěpánovem ve směru na Prahu. Dívka vypadla z vlaku ve chvíli, kdy byla s matkou a starší sestrou na toaletě. V osudnou chvíli stála v blízkosti otevřených dveří toalety a čekala na matku, která byla na toaletě se čtyřletou dcerou.

Podle výsledků vyšetřování Drážní inspekce vlak ze stanice v Olomouci odjel s neuzavřenými dveřmi, při rychlosti vlaku ve 111 kilometrech za hodinu se pak dveře samovolně rázně otevřely a dítě vtáhly ven. Podle kriminalistů bylo povinností obou obviněných přesvědčit se o tom, že dveře jsou zavřené.

„Než je vlak vypraven, mají se přesvědčit mimo jiné o tom, že jsou uzavřeny všechny dveře. Podle našeho názoru se prostě nepřesvědčily. Pohledem na vzdálenost několika vagonů nelze poznat, že jsou dveře uzavřeny,“ řekl již dříve komisař Ondřej Novotný. 

Maribel ( 8. srpna 2017 02:48 )

Neznám okolnosti, ale dnes bylo v televizi, že to dítě snad vypadlo oknem. Každopádně za dítě jsou zodpovědní rodiče, nebo ten, komu je dítě svěřené do péče. Potrestání průvodčích je nesmysl.

pandrhola ( 24. července 2017 15:05 )

mirkazam to nemyslí špatně, ale 2-leté dítě nechat samotné na chodbičce ve vlaku, vím, že průvodčí má povinnost kontroly dveří, ale taky vím z vlastní zkušenosti, že dveře dokořán otevřené zavírají,jsou vidět i z dálky, ale nedovřené dveře nepozná, no lítat v každé stanici do každých dveří, nikdy jsem to neviděl, asi kvůli zpoždění, nevím. Nechci nikoho soudit, už tak mají všichni poživotě.

mirkazam ( 24. července 2017 13:39 )

A co tak potrestat taky matku,která vlastně tak malé děcko pustila s dohledu....přece dvouleté dítě nepouštím promenádovat po vlaku....

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání