Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Kastelán z Valtic skončí před soudem: Nechal zničit obrazy za miliony

Bývalý kastelán z Valtic čelí obžalobě za zničení 58 obrazů.
Bývalý kastelán z Valtic čelí obžalobě za zničení 58 obrazů.  (Autor: profimedia.cz)
Autor: ČTK ljš - 
9. června 2017
16:54

Bývalý kastelán valtického zámku Michal Tlusták čelí obžalobě za to, že nechal své podřízené zlikvidovat 58 obrazů soudobých výtvarníků, čímž vznikla škoda 4,6 milionu korun. Obžalobu podala po dvouletém vyšetřování k břeclavskému okresnímu soudu policie.

Obrazy vytvářeli od roku 1992 umělci během výtvarného sympozia Velký formát. Jde o díla 39 výtvarníků ze šesti zemí. Mezi ně patřili také neúspěšný kandidát na českého prezidenta Vladimír Franz, slovenský výtvarník Vladimír Popovič nebo čeští výtvarníci Ivo Sedláček, Kamil Mikel a Petr Lysáček. "Pokud bude vina prokázána, je pan Tlusták ohrožen trestem v rozmezí šesti měsíců až tři léta," uvedl státní zástupce Jiří Zemek.

 

Vyšetřování případu trvalo dva roky proto, že autoři poničených děl pocházejí i z ciziny a při vyšetřování byla nutná mezinárodní právní pomoc.

Kastelán zmizení děl oznámil policii sám v březnu 2014. Policisté nejprve pracovali s verzí, že odcizení obrazů má na svědomí organizovaná skupina, která díla přeprodává na černém trhu s uměním, to se však nakonec nepotvrdilo.

Podívejte se na video ze soudu s mladou ženou, která v autě zabila rodiče čtyř dětí:

1kena ( 9. června 2017 18:47 )

. Pokud to byly ohavnosti a kýče knížákovského typu, tak by měl dostat vyznamenání....

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání