Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Policista před soudem: Na člunu najel do plavce, lodní šroub mu rozsekal hlavu

Autor: ČTK ljš - 
29. května 2017
11:10

Smrt plavce, do kterého před dvěma lety na přehradě Jesenice narazil policejní člun, byla téměř okamžitá. Nebylo ho možné zachránit ani při rychlém poskytnutí lékařské péče. U Okresního soudu v Chebu to uvedl znalec z oblasti soudního lékařství Rudolf Macháček. Policista Richard Jecha, který v červenci 2015 hlídkový člun v době nehody řídil, je v případu obžalovaný z usmrcení z nedbalosti.

Podle soudní pitvy utrpěl Petr M., který byl triatlonistou, devět sečných ran, které způsobil s největší pravděpodobností lodní šroub člunu. Řada z nich byla velmi vážná, ale smrt způsobily rány na hlavě, které pohmoždily mozek.

Na člunu se dvěma policisty tehdy jel i člen rybářské stráže Marcel Nedorostek. Jak popsal, na přehradě byly vlny vysoké 30 až 50 centimetrů. Hlavu plavce ve vodě viděl na poslední chvíli, když byla od člunu vzdálená asi jeden až jeden a půl metru. Pak se podle něj ozvala dutá rána a za člunem se vzápětí objevilo tělo.

Obžalovaný Jecha pro něj ihned skočil do vody, po chvíli se podařilo bezvládné tělo dostat do člunu. To už Nedorostek volal záchranku. Na břehu se pak posádka člunu sháněla po lékaři, ten ale zjistil, že už plavci není pomoci. Podle odborných posudků nebyl plavec pod vlivem alkoholu nebo jiných drog, v krvi měl jen zbytky kofeinu.

Podle rozboru nehody od Státní plavební správy měl obžalovaný Rudolf Jecha vzhledem k možnosti kolize s plavci a počasí snížit rychlost, případně požádat o pomoc s dohledem ostatní osoby na člunu. Příčinou nehody bylo podle zprávy nedostatečné věnování se řízení člunu.

Obhajoba ale zpochybnila ve zprávě o nehodě například údaje o rychlosti nebo to, že se jen okrajově zabývá tím, co mohl sám poškozený udělat pro to, aby k nehodě nedošlo. Jechovi hrozí až šestiletý trest.

Soud v pondělí na návrh obhajoby připustil zpracování posudku z oboru lodní doprava. Jednání tak bude pokračovat až za několik měsíců.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání