Vše se odehrálo v říjnu 2013 v plzeňské městské části Bory v osadě bezdomovců. Policejní hlídka sem jela umravnit Julia P., který obtěžoval klepáním na okno lidi v nedaleké ubytovně. „Udeřili jej obuškem přes záda a pak ho odvedli na cestu, kde ho napadli. Botami se silnou podrážkou jej kopali do oblasti trupu,“ tvrdil v obžalobě státní zástupce Martin Rykl.

Bezdomovec utrpěl zlomeninu žebra a také měl natrženou slezinu, ze které krvácel. Policisté ho zbitého nechali na místě a odešli. Julius P. za tři dny zemřel na následky vnitřního krvácení.

Policisté vinu vždy odmítali. Tvrdili, že se bezdomovce nedotkli. „Vyzvali jsme ho, aby šel s námi k autu. Tam jsme si opsali jeho údaje a ptali jsme se ho, co dělal u ubytovny. Nabídl, že si vezme spacák a odejde. Tak jsme ho nechali,“ tvrdil Jan Pergl (27). Stejně vypovídal i jeho kolega Zahradník.

Krajský soud v Plzni nejdříve oba muže v prosinci 2014 osvobodil. To ještě oba sloužili u policie, i když jen v kanceláři. „Nejsou důkazy, že zranění způsobili právě oni,“ uvedl tehdy ve zdůvodnění rozsudku soudce Tomáš Bouček.

Vrchní soud v Praze ale případ vrátil zpět do Plzně. Nesouhlasil s hodnocením důkazů. „Jednoznačně konstatoval, že provedené důkazy postačí k tomu, aby byla vina obou obžalovaných prokázána. Není důvod nerespektovat rozhodnutí Vrchního soudu,“ řekl tehdy soudce Bouček.

Soud tak oba policisty poslal na osm let do vězení a rozhodl, že půjdou do věznice s ostrahou. Oba se na místě odvolali. Vrchní soud jim pak snížil tresty o polovinu na čtyři roky vězení. Ale Nejvyšší soud v listopadu 2016 zpřísnil oběma trest na 6,5 roku.
Lukáš Zahradník se s trestem nesmířil a žádal teď o obnovu řízení. Jeho advokát se snažil poukázat na chybu ve znaleckém posudku, což byl jeden z důkazů, který rozhodl o vině jeho mandanta. Soud ale žádost zamítl. „Nebyly předloženy nové důkazy, ani nevyšly najevo nové skutečnosti,“ řekl soudce Tomáš Bouček.

Fotogalerie
3 fotografie