Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Pátrání po pohřešované Míše se stále komplikuje: Už skoro nikdo nevolá, říká náměstek policie

Autor: aba - 
10. května 2017
16:40

Míša Muzikářová se ztratila už před čtyřmi měsíci a policie stále nezjistila, co se s dívkou, která v osudný den nepřišla do školy, vlastně stalo. Stále se ale nevzdávají a ačkoli už nezveřejňují žádné nové informace, pátrání po mladé dívce pokračuje dál.

Míša se ztratila cestou do školy 11. ledna, kam už nedošla, a ještě ten den byla nahlášena jako pohřešovaná. Policie rozjela pátrání, do kterého zapojila všechny síly, pomoci přijel i speciálně vycvičený pes z Německa, který zachytil dívčinu stopu na cestě do školy, kde náhle končila.

Od té doby se ale o osudu děvčete nic neví a ačkoli policie několikrát prohledávala lesy na Plzeňsku, které jsou významově spojené se sebevraždou  přítele matky Míši Otakara S. (†38), nic neobjevila.

Podle náměstka ředitele pro službu kriminální policie a vyšetřování krajské policie Zbyňka Dvořáka je ale stále šance, že je dívka na živu. Dvořák také v rozhovoru pro idnes.cz vysvětlil, proč už policie neposkytuje žádné nové informace k případu.

"Od těch informací, které jsme poskytli, se neobjevilo nic, co bychom vám mohli říct. Přípravné řízení trestní je neveřejné. Policie je doslova vázána zákazem zveřejňování informací jistého okruhu. Uvedené informace lze zveřejnit, odůvodňuje-li to veřejný zájem. Pokud tam ale veřejný zájem není, tak nám to trestní řád prostě zakazuje. Neumožňuje nám, abychom se dělili například o informace typu, koho jsme vyslechli a jak vypovídal," vysvětluje.

Po zmizení dívky byla také zřízena speciální linka, kam mohli lidé volat své tipy či svědectví, která by mohla mít s případem spojitost. Jak případ s postupem času utichá, utichly i telefonáty, které se teď vyskytují jen v minimální míře. "Jen občas někdo zavolá," říká Dvořák.

Policie zároveň monitoruje i tisk a všechny nové informace, které se v něm k případu objeví, například když promluvil syn mrtvého Otakara. Dvořák je toho názoru, že naděje na nalezení dívky naživu stále existuje, ačkoli se samozřejmě s postupem času snižuje.

V rozhovoru vysvětluje i to, že pokud dojde k odložení případu ve chvíli, kdy bude policie tzv. ve slepé uličce, neznamená to, že by na ztracení Míši přestali kriminalisté pracovat úplně. "I v případě odložení to někdo bude mít do budoucna na starosti. Víte, že se neustále otevírají dříve uzavřené kauzy. Každé pololetí vyhodnocujeme vybrané případy, u kterých se nám nepodařilo zjistit pachatele. Může přijít člověk, který se na to může dívat jinak. Někoho může napadnout něco nového. Kdybychom se rozhodli učinit nějaké procesní rozhodnutí, třeba právě odložení, veřejnost budeme informovat."

Na případu stále pracuje specializovaný tým, který je sice zúžený, ale intenzivně se snaží odhalit osud ztracené dívky. Žádnými novými poznatky pro veřejnost ale nedisponuje.

Na reportáž z pátrání po Míše se podívejte ve videu:

 

Gemmy ( 2. července 2017 14:54 )

Potkalo mne v dětství totéž.Pachatel dostal sice 8 let,ale mne vlastně příbuzní a matka za živa pohřbili.Ten Ota určitě není bez viny,ale chtělo by se zaměřit na matku ztracené Míši.Ta určitě ví.

jirsbe ( 12. května 2017 12:59 )

no jednup pozitivni zpravu to nejspis ma a tu ze eva nejspis podcenila svoje sebevedomi a ted to musi zuby nehty prezivat jak se da acekat ze se to nejak zamete doufam ze ne

martina.k ( 11. května 2017 19:58 )

A zdravím po dlouhé době permetr

martina.k ( 11. května 2017 19:55 )

Už je to do oči bijici

martina.k ( 11. května 2017 11:59 )

Vsichni tady Dvoraku jedou stejnou notu, na co cekate??? Ota, Ota, Ota jasny, ale matka s babou vi, tak sup na ne

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání