Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Řidič vláčku v zlínské zoo způsobil nehodu se šesti zraněnými: Dostal podmínku

Autor: ČTK ljš - 
9. května 2017
15:20

Okresní soud ve Zlíně uložil řidiči Vlastimilu Z. dva roky vězení podmíněně odložené na 32 měsíců za loňskou havárii turistického vláčku ve zlínské zoo. Při nehodě bylo zraněno šest lidí, jeden člověk těžce. Šedesátiletý řidič čelil obžalobě z obecného ohrožení z nedbalosti, vinu odmítl. Hrozilo mu až osm let vězení. Soud mu navíc na 30 měsíců zakázal řízení motorových vozidel. Rozsudek není pravomocný.

Nehoda se stala loni 7. srpna. Podle státního zástupce Jiřího Kroba Vlastimil Z. při projíždění ostré levotočivé zatáčky nepřizpůsobil rychlost vláčku jeho vlastnostem a stavu vozovky. Ve vláčku cestovalo nejméně 20 lidí, z nich nebyl zraněn nikdo. Vagon, který se převrátil, však zranil chodce, kteří byli na okraji komunikace.¨

Obviněný uvedl, že nejel rychleji než deset kilometrů za hodinu. Vláček řídil měsíc, jízd podle svých slov absolvoval zhruba 250. Místem prý projížděl pořád stejným způsobem. Nehoda se podle řidiče stala proto, že mu před vláčkem přeběhly dvě malé děti. „Začal jsem intenzivně brzdit, vláček šel do štorcu a první vagonek za lokomotivou se převrátil,“ popsal Vlastimil Z.

Soud mu ale jeho obhajobu neuvěřil. Podle předsedy senátu Pavla Houdka je nemožné, aby se na cestě náhle objevily dvě malé děti, které nikdo ze svědků neviděl. „Musely by spadnout z nebe do cesty panu obžalovanému. Je to jeho obrana, kterou si vymyslel,“ mínil Houdek. Rychlost vláčku, kterou uváděl obviněný, považoval za nepřiměřeně vysokou. „Měl jet krokem,“ doplnil Houdek.

Státní zástupce Krob pro Vlastimila Z. žádal dvouletý trest podmíněně odložený na tři roky a zákaz řízení motorových vozidel na tři roky. Po vyhlášení rozsudku se vzdal práva na odvolání. Obžalovaný si ponechal lhůtu pro podání odvolání, rozsudek tak nenabyl právní moci. 

Obžalovaný uvedl, že poškozeným se omluvil a vzdal se mzdy na vyplacení náhrady škody. „Je mi strašně líto, co se stalo. Dělal jsem ale jen to, co jsem považoval za nutné, abych nesrazil děti,“ uvedl obžalovaný. Vláček lehce zranil dva dospělé ve věku 29 a 36 let a tři děti ve věku od jednoho roku do sedmi let.

Dvaašedesátiletá žena ze Štramberka utrpěla těžkou újmu na zdraví. „Držela jsem vnučku za ruku. Říkala jsem jí, ať jde na kraj. Pak se to na nás začalo hrnout a potom mě zeť vytáhl zpod vláčku,“ popsala nehodu žena. Zraněnou nohu si léčí dodnes a stále má bolesti. Její dcera stála u cesty se synem. „Chtěl jít ke slonům, říkala jsem mu, že musíme stát, než projede vláček. Pak jsem se otočila a dostala ránu,“ líčila devětadvacetiletá žena.

Dechová zkouška neprokázala, že by řidič před jízdou pil alkohol. Vlastimil Z. již návštěvníky zoo nevozí. Majitel firmy provozující vláčky v pěti zoologických zahradách v Česku ho propustil. Vedení zoo po nehodě požádalo provozovatele o opětovné proškolení všech řidičů o bezpečnosti provozu. Vláček od nehody jezdí už jen jedním směrem, ze spodní části areálu nahoru.

agfor ( 9. května 2017 16:41 )

Je lepší zabít jednu šlapku, než zranit 6 lidí, nebo lépe - být doktorem nebo policajtem, ty můžou vraždit lidi beztrestně.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání