Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Čech, který se chtěl dát k ISIS, dostal vyšší trest: Odsedí si 6 let

Autor: ČTK ljš, mka - 
9. května 2017
12:07

Pražský vrchní soud zvýšil trest Janu Silovskému, který se chtěl v Sýrii přidat k teroristické organizaci Islámský stát (IS). Uložil mu šest let vězení. Vyhověl tak odvolání státní zástupkyně, která vyšší trest požadovala. Rozhodnutí soudu je pravomocné. Krajský soud v Plzni Silovskému v únoru nepravomocně uložil tři a čtvrt roku vězení.

Silovského zadržela loni na začátku února turecká policie na letišti v Istanbulu. Měl u sebe letenku do města Gaziantep u syrských hranic, odkud chtěl odjet do syrského Džarábulusu a tam se připojit k bojovníkům IS. Tureckým policistům se muž přiznal a ti ho poslali zpět do Česka.

Silovský se k činu přiznal i českým policistům, později zpochybnil pouze to, že se chtěl v Sýrii zapojit do bojových akcí Islámského státu.

Silovského obhájce Vojtěch Dragún v úterý navrhoval, aby se případ vrátil zpět do Plzně. Chtěl, aby se znalci zabývali tím, zda Silovský netrpí autismem. Jednání se účastnila také Silovského zdrcená matka, která následně poskytla novinářům emotivní rozhovor. "Syn potřebuje doktora, ne, aby byl v kriminále," řekla. Podívejte se na video:

Felix Julec ( 9. května 2017 14:19 )

Nezavírat,ale rovnou jej měli dát do blázince.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání