Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Domácí sauna ukrývala smrtící past! Co řekl odborník o úmrtí matky s dcerou na Jičínsku

Autor: ljš - 
16. dubna 2017
16:27

Chtěly si užít pěkný večer plný relaxace, čekala je ale smrt. Matka (†65) s dcerou (†45) zemřely v sauně svých známých v zahrádkářské kolonii v Robousích na Jičínsku. Bohužel uvízly v pasti, když zlomily kliku. Ta přitom podle odborníka nemá v sauně co dělat.

Podle dostupných informací byla sauna, ve které byly ženy nalezeny, podomácku vyrobená. Taková zařízení jsou podle předsedy České asociace saunérů Pavla Hofrichtera vysoce riziková. „Ať již jde o použité materiály, protipožární bezpečnost nebo jako v tomto případě o zanedbání základních pravidel pro saunové prohřívárny,“ řekl Blesku.

Video  Smrt v sauně: Kdy může relax skončit tragédií?! 
Video se připravuje ...

Sauna totiž nebyla konstruovaná tak, jak měla. „Pokud dveře sauny mají kliku, tak je to opravdu špatně. Standardní dveře do sauny jdou otevřít jen tlakem na dveře (otevírají se samozřejmě ven z prohřívárny). Tedy pokud by někdy nastala situace, kdy není možné použít madlo na dveřích, stačí se o dveře opřít a ty se otevřou. Takže v uvedeném příkladu je princip otevírání sauny „na kliku“ skutečně velmi špatné řešení, a to i pro domácí zahradní saunu,“ vysvětlil Hofrichter, který se v Česku řadí k předním odborníkům a organizuje například oblíbený SaunaFest.

Zatímco veřejné sauny v aquaparcích, hotelech nebo penzionech podléhají přísným normám, ty domácí nikdo nekontroluje. Právě na to bohužel ženy doplatily.

Pokoušely se sice rozbít okénko ve dveřích, to se jim ale podařilo jen částečně. Na pomoc jim přišla až majitelka sauny, které se zdálo, že jsou pryč až příliš dlouho. Podle serveru TN.cz od té doby uplynula celá hodina. To je přitom daleko za hranicí bezpečného saunování. Saunování se nesmí přehánět, není to závod nebo boj s rekordy, proto vždy v sauně zůstáváme jen tak dlouho, pokud je nám saunování příjemné. Běžně se uvádí doba max. 15 minut pro tradiční finské sauny (vytopené na 90 °C),“ uvedl Hofrichter.

Zda bude kvůli smrti žen někdo obviněn, zatím není jasné. „Přesné okolnosti tragédie nadále vyšetřují jičínští kriminalisté,“ uvedla policejní mluvčí  Iva Kormošová.

Video: Muž uhořel při vykonávání veřejně prospěšných prací:

noacojezase ( 16. dubna 2017 23:30 )

Tělo se chová podobně jako při otravě oxidem uhelnatým, pokud přehnaly dobu saunování, najednou malátnost a člověk má problém se vůbec postavit, po chvilce nastane bezvědomí a vymalováno.

bullshit ( 16. dubna 2017 22:28 )

Sakra to je fakt pech. Konstrukce dveří se nezdá nijak pevná, pokud nebylo železné futro, stačilo by se trochu rozhýbat a dveře vykopnout. Nevíme ale jak to bylo a po boji je každý generál.

Pink ( 16. dubna 2017 20:52 )

Tak si užily saunu až do konce život,to se každému nepodaří.

Xeen ( 16. dubna 2017 17:46 )

Dvě dospělé ženské, dveře směrem ven - kdyby se rozběhly, musí ten zámek vylomit i s dveřma..

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání