Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Na Valentýna zavraždil Elišku (†13), o rok dřív skoro zabil kamaráda: Soud rozhodl o Danielově (15) osudu

Autor: uá - 
11. dubna 2017
13:30

Ochranné sexuologické léčení ústavní formou a ochranná výchova. To čeká po ukončení základní školy Daniela B. (15) z Teplic, který shodil do výtahové šachty spolužáka a následně brutálně ubodal svou kamarádku Elišku (+13). 

Znalci zjistili u Daniela, který už dříve přiznal, že ho fascinuje krev, sadomasochismus. Kamaráda shodil do výtahové šachty opuštěného domu schválně, nechal ho tam bez pomoci a odešel. Také Elišku vylákal do chaty svých rodičů už úsmyslem ji zavraždit. Hned po příchodu do chaty ji začal ji škrtit. I když se bránila, kopala, nebylo jí to nic platné. Daniel ji položil na záda a bodal do ní kuchyňským nožem. Pět ran směřoval na krk, další tři do hrudníku. Tělo pak chtěl rozřezat a zakopat na zahradě.

Soudy se nejdříve zabývaly Danielovým pokusem o vraždu kamaráda. Verdikt spočívající v léčbě a ochranně výchově, je už pravomocný. „Nyní se nachází ve výchovném ústavu v Boleticích, následně bude přemístěn do ochranného léčení. Ústavní léčba trvá rok, každý rok ji lze prodlužovat. Teoreticky by mohl být nezletilý v daném zařízení až do konce života,“ řekl mluvčí soudu Lukáš Pokorný.

V úterý přijel Daniel k teplickému soudu znovu, tentokrát kvůli vraždě Elišky. I v tomto případě už soud rozhodl, jak ale zatím zveřejnit nelze, protože rozhodnutí ještě není pravomocné.

Úterní jednání soudu sledoval i Evžen Marton, strýc zavražděné Elišky, který ji spolu s babičkou vychovával. „Jsem z toho ještě vyklepaný, při rozsudku jsem měl možnost podívat se mu do tváře,“ řekl. S verdiktem ale spokojen nebyl. „Dostal maximum, co může dostat nezletilý. Jako pozůstalý se s tím ale neztotožňuji. Toto jednání je spíš zkoumání jeho stavu a léčení, to není žádný trest,“ dodal.

Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání