Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Případ unesené Sofinky: Zákony mě nezajímají, tvrdí otec

Autor: Michaela Kalkusová, Petr Šour - 
17. února 2017
18:12

Sofinku Sliti (9) otec unesl do Tuniska před třemi lety, od té doby ji čeští příbuzní neviděli. Když ho vypátral soukromý detektiv, otec dívenky prohlásil, že české zákony ho nezajímají! Jaké jsou tedy šance na její vydání?

Sofinku unesl do Tuniska její otec Zied Sliti (42) v létě roku 2013. I když české úřady po dívce vyhlásily pátrání a na Slitiho vydaly evropský zatykač, nic to nepomohlo.

Tunisan od té doby holčičce brání v kontaktu s matkou. Proto se její děda Milan Mydlarčík (71) obrátil na polského »Ramba« Krzysztofa Rutkowského. Soukromý detektiv holčičku vypátral a informace předal úřadům.

Do případu se vložil i polský novinář Robert Rewiňski, šéfredaktor magazínu Patriot24.net, který získal na Slitiho kontakt. To, co mu Tunisan řekl, mu nikdy nevymizí z paměti.

„Nikdy se do České republiky nevrátím. České právo pro mne nic neznamená. Mezinárodní právo pro mne nic neznamená. Já jsem king, já mám moc. Žádná policie ani soud se mnou nic nezmůže,“ řekl mu prý Sliti po telefonu.

Neplatil nic

Rodiny dětí, které jsou zavlečeny do dalekých zemí, jsou ve velmi obtížné pozici. Už jenom cesta totiž může být nad jejich možnosti! Milan Mydlarčík měl ale štěstí. Díky článku v Blesku se dozvěděl o Krzysztofovi Rutkowském.

Oslovil ho, soukromý detektiv začal pátrat a holčičku našel! A kolik hledání stálo jejího dědu? „Ani korunu! Měl jsem štěstí. Pořád ještě existují lidé, kteří podají člověku v nouzi pomocnou ruku. Za to jsem mu moc vděčný,“ řekl dojatě.

Prevence je základ

Lze únosu dítěte nějak předejít? Podle Zdeňka Kapitána je nejlepší prevence. „Je nejlepší zažádat soud, aby vydal pro dítě zákaz vycestování. Třeba v Německu to soudy dělají v některých případech automaticky,“ říká. Nejčastěji se řeší únosy do zemí, jako je Slovensko, Velká Británie, Francie a USA.

Tam je situace a spolupráce s úřady mnohem lepší. „Vždy ale záleží na konkrétních lidech. Pokud si rodiče dělají přes dítě naschvály, nepomohou ani sebelepší rozhodnutí soudu,“ dodal Kapitán.

Šance je mizivá

„Tunisko patří mezi země, které nejsou členem Haagské úmluvy, šance na vydání dítěte je tedy minimální,“ vysvětlil ředitel Úřadu pro mezinárodněprávní ochranu dětí Zdeněk Kapitán.

Tyto země zpravidla nereagují ani na diplomatický tlak. Funguje to ale i obráceně. „Pokud se například české matce podaří uprchnout s dítětem z Tuniska k nám, ani my ho nemusíme vydávat zpátky,“ uvedl Kapitán.

Problémy dělá i Slovensko

Ani když je země členem Evropské unie a Haagské úmluvy, ne vždy se její soudy dívají na problematiku únosů stejně.

„Třeba na Slovensku rádi používají úsloví, že nebudou odtrhávat děti od ňader slovenských matek,“ říká Zdeněk Kapitán. Přitom bychom jen těžko hledali zemi, se kterou toho máme více společného!

kaluze ( 17. února 2017 19:28 )

krestané se nemají míchat s muslimama,to nikdy není dobré.

taktone ( 17. února 2017 19:26 )

V našem městě žil v manželství Tunisan, vždy chodil zamračený a moc nemluvil a jednoho dne se cosi stalo??? Zavraždil (ubodal) manželku, tchýni a tchána jen pobodal stihl utéct tříletý syn přežil. Muslim zůstane muslim je jen otázka času kdy to v něm vygraduje a projeví se jeho pravá povaha

kaluze ( 17. února 2017 19:25 )

presne ,tak to je,oni si ze zákonu nic nedelají,protoze mají svoje zákony,ale evropsky zensky budou porád hloup´y a nalítnou temhle slibotechnám,jako kdyby jsme nemeli dost hezkych chlapú v nasí vlast,tak potom kdyz matkám unesou deti,tak uz je na vsechno pozde

taktone ( 17. února 2017 19:20 )

Má dítě s muslimem proč to nedokáže asi říct už ani ona sama

andorea ( 17. února 2017 18:37 )

Před vztahem s cizincem to chce zapojit mozek a ne jiné orgány. Ale on byl jiný, že...?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání