Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Dívku vypátral polský Rambo Krzysztof Rutkowski, jenže: Vydat Sofinku (9)? Tuniská policie nereaguje

Autor: Michaela Kalkusová, Petr Šour - 
16. února 2017
19:15

Tunisané na žádosti české policie nereagují! Proto zůstává pohřešovaná Sofinka Sliti (9) stále v moci otce! Má novou naději na návrat k mamince? Polský lovec hlav Krzysztof Rutkowski zjistil, kde holčičku drží, a informace už předal úřadům.

Sofinka je dcerou české matky a tuniského otce. Jejich manželství ztroskotalo, protože se Zied Sliti (42) choval ke své ženě stále více majetnicky a za neposlušnost ji trestal bitím! Soud dívenku svěřil do péče matky, otec ji ale směl o prázdninách vidět na 14 dní. Zneužil toho, Sofinku odvezl do Tuniska a po čtrnácti dnech vyděšené matce zavolal, že už se s ní nevrátí. S dceruškou od té doby její maminka neměla žádný kontakt!

Hned vše nahlásila na policii, zatím ale bez výsledku. Až nyní se děda Sofinky Milan Mydlarčík (71) obrátil na polského soukromého detektiva Krzysztofa Rutkowského, který holčičku vypátral a informace předal českým vyšetřovatelům.

Ti byli doposud bezmocní. Po holčičce bylo vyhlášeno pátrání už 9. srpna 2013. Soud v Hradci Králové zároveň vydal evropský zatykač na Zieda Slitiho, otce Sofinky. Policisté také opakovaně žádali tuniský Interpol, aby s nimi v pátrání spolupracoval. „Veškeré urgence jsou však doposud bez odpovědi,“ řekla včera policejní mluvčí Lenka Burýšková s tím, že naposledy žádost posílali 7. února.

Na internet dal Zied Sliti spoustu videí z přelomu let 2013/2014. Na nich si malá Sofinka spokojeně hraje a s otcem si užívá subtropické klima v Tunisku. Chce tím snad její české rodině ukázat, že holčička se má dobře a nic jí nechybí? „Tohle dělal i u nás! Vzal Sofinku třeba na koupaliště, kde pózoval před objektivem a ukazoval, jaký je dokonalý otec. Jakmile se ale za ním zavřely dveře, stal se z něj násilník!“ tvrdí děda Sofinky Milan Mydlarčík.

Na Slitiho byl vydán evropský zatykač a české úřady se domáhají spolupráce tuniské strany. Zatím marně. „Evropský zatykač v Tunisku neplatí, je to pouze způsob, jak dát najevo, že se u nás dotyčný dopustil trestného činu. Nyní by se mělo postupovat tak, že se zažádá o jeho vydání do České republiky,“ uvedl renomovaný advokát Jan Černý.

Rodina má stále naději! Jaké jsou možnosti návratu Sofinky?

Česká rodina malé Sofinky je zoufalá, naděje se ale nevzdává. Jaké jsou možnosti, že se dívenka vrátí domů?

  • Otec holčičku vrátí. Zní to nepravděpodobně, ale už jednou se to málem stalo. Když se Zied Sliti dozvěděl, že po něm jde detektiv Rutkowski, zalekl se a zavolal mámě Sofinky, že jí holčičku vrátí. Pak si ale promluvil s právníky a ze slibu vycouval.
  • Požádat o vydání Slitiho. Je proti němu totiž vedeno trestní řízení pro porušení práv. Tunisko pak bude rozhodovat, jestli ho vydá, nebo ne.
  • Odeslat spis. Podklady k trestnímu řízení lze také odeslat do Tuniska. Pak by trestní řízení probíhalo tam. „A to včetně soudu i případného výkonu trestu,“ vysvětluje advokát Jan Černý.
  • Interpol. Na základě podkladů, které zasílá česká policie, může Zieda Slitiho zatknout tuniský Interpol. Holčička by v těchto případech putovala domů zřejmě přes českou ambasádu.

Polský detektiv Rutkowski: Zachránil jsem už 100 dětí!

Polský detektiv Krzysztof Rutkowski (56) proslul schopností zařídit prakticky cokoliv a neštítí se špinavé práce, někdy i na hraně zákona. Jako v roce 2011, kdy z Norska unesl malou, tehdy devítiletou Polku Nikolu Rybka a vrátil ji rodičům. „Podobných případů už jsem vyřešil okolo stovky,“ říká detektiv.

Jeho lidé zasahují na území celé Evropy, řešili například loupež století v Nowym Targu. Operoval i na území Íránu, Iráku a Afghánistánu. V poslední době se Rutkowski hodně specializuje na vyhledávání ukradených luxusních aut.

aaobcanka ( 17. února 2017 00:06 )

Vivat polský Rambo ! Měla by si ho najmout i p. Michaláková. Jinak děti už neuvidí. Norové jsou považováni mnoha lidmi za nacisty. Už za války se přidali k Hitlerovi. Je jich jen do 5 mil., jsou namyšlení a arogantní tzv. zloději bílých dětí, které jim docházejí, jelikož se zvyšuje počet gayů a nemá kdo rodit děti.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání