Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Tady se utopil Dominik (+6)! Strhl ho proud!

Autor: sč, red - 
29. března 2006
17:00

Povodně běsní v celé republice a už mají první oběť! Šestiletého chlapce vtáhla voda do kanalizace, potápěči se jej snažili zachránit, ale nebylo mu pomoci

Rozvodněné vodní toky na Vysočině si připsaly první oběť. Dominika (6) z Boňova v úterý v podvečer strhl proud vody do kanalizačního potrubí pod zahradami obce. Pátrání po něm skončilo tragicky. Byl nalezen mrtev. "Se svým o čtyři roky starším bratrem přeskakoval koryto strouhy a uklouzla mu noha," popsala osudný pád chlapce do běsnícího živlu mluvčí třebíčských policistů Marcela Lavická. Krátce před osmnáctou hodinou telefonovala zděšená matka (29) obou chlapců na linku 158. Mladší ze sourozenců v proudu vody zmizel v asi pět set metrů dlouhém kanalizačním potrubí. Po chlapci brzy začali pátrat hasiči a asi dvacítka policistů. Z Brna do vsi přijeli i policejní potápěči. Začal boj o život malého chlapce. "V kanalizaci bývá množství vzduchových kapes, tam by mohl někde přežít," utěšovali se navzájem někteří z místních obyvatel. Asi po šesti hodinách marného snažení záchranářů, stoka vyplavila bezvládné tělíčko chlapce těsně nad rybníkem, do kterého kanalizace vtéká. "Zachytil se asi jeden a půl kilometru po proudu, už mu nebylo pomoci," konstatoval jeden ze záchranářů ve středu nad ránem. "Všude tady po obci je kanalizace vedena v téměř metrových rourách, ale z obce vytéká šedesátkou rourou. Je to nelogické, ale ty kanály se při výtoku zužují. Takhle to tu někdo v sedmdesátých létech zprasil," rozčiloval se jeden z místních důchodců. Nikdo z obce nechtěl o tragédii včera hovořit. "Byli to divoši, to víte kluci. Uhlídejte je," posteskla si jen jedna z žen.


Jak to šlo den po dni 22. 3. Sněží, noční teploty pod nulou 25. 3. Oteplení a déšť. Jaká byla předpověď: V 10.00 h: záplavy se nečekají, v 15.00 h bylo vše jinak: Hrozí rozvodnění řek na Karlovarsku, Plzeňsku, Královéhradecku, jihu Čech a Moravy a na Vysočině a možný je vzestup všech řek. 26. 3. Na Úslavě a Klabavě (západ Čech) a na Malši (jih Čech) 2. stupeň. Povodně se čekají jen na Královéhradecku. 27. 3. Na šesti místech Česka 3. stupeň, na více než deseti 2. stupeň, na velkou vodu se připravuje Praha. Povodně hrozí Královéhradecku, Pardubicku, Plzeňsku, Olomoucku, jihu Čech a Moravě. 28. 3. Už na 30 místech dvaceti toků 3. stupeň. Evakuace Vestce na Nymbursku, domova důchodců na Mělnicku, dramatická situace na Znojemsku u Dyje, na Lužnici a Odře. Některé silnice v ČR uzavřeny. Vltava v Praze na 2. stupni, staví se protipovodňové hráze. 29. 3. První krize. Hladiny téměř všech řek neustále stoupají, na 69 místech je vyhlášen stav ohrožení. Snad nejkritičtější je situace na Dyji. Praha zvažuje uzavření části metra a omezení veřejné hromadné dopravy. Zoo připravuje evakuaci některých zvířat.
Bahno zavalilo silnici Hasiči a silničáři ze Zlínska odklízeli z úterka na středu až 1,5 metru vysoké nánosy bahna na silnici Zlín-Luhačovice. Vlivem deště se uvolnil v Březůvkách svah o délce 200 metrů. Obrovská masa zeminy zavalila vozovku. Sesuv strhl řadu vzrostlých stromů i elektrické vedení. Dostal se až do koryta říčky, kterou přehradil a voda se rozlila do okolí. "Ohroženo bylo několik domů. Z preventivních důvodů byli jejich majitelé na nějakou dobu evakuováni," řekl mluvčí hasičů Ivo Mitáček. Bahno bylo velmi nevábné. Pocházelo z místa, kde byla léta skládka. Včera dopoledne se začalo sesouvat pole 200 krát 40 metrů nad obcí Bohuslavice u Zlína. Další svah se sesul u Koliby ve Valašských Kloboukách a částečně zavalil silnici.
Lužnice mu způsobila už dva infarkty Při povodni v roce 2002 přišel Jindřich Svoboda (35) o střechu nad hlavou. Fyzické i psychické vypětí z velké vody mu přineslo dva infarkty. Přesto nezatrpkl a na stejném místě postavil nový dům. Ještě ho ani nestačil zkolaudovat a je to tady zase! Lužnice se vyvalila z břehů. "Po ničivé povodni před čtyřmi lety jsem musel zbourat domek po dědovi. Zdi měly trhliny, statik nařídil demolici," připomněl si těžkou životní ránu Jindřich Svoboda. Tenkrát ještě netušil, že zdaleka nebyla poslední. Rodina Svobodových koupila domek na pohádkovém místě pod bechyňským zámkem ve 20. letech minulého století. Úžasná poloha domu, šest metrů od břehu Lužnice, je však těžce vykoupena. "Dědu nikdy nepostihlo to, co mě. Pouze výjimečně prý měl před chalupou vody po kotníky. Mně zbývají do zatopení už jen tři centimetry," postěžoval si včera Jindřich Svoboda při pohledu na stoupající hladinu řeky. Jeho nový dům ještě nemá podlahy a fasádu. To jediné zbývalo dodělat. V létě se chtěl s přítelkyní a dětmi nastěhovat. Podle lékařky za jeho nemocné srdce mohou nervy a fyzické vypětí. "Ještě jednou přijde velká voda, prodám všechno a už mě tu nikdo neuvidí," řekl rozhodně. Vystěhoval do patra motory a pily. "Více se nedá dělat. Budu sedět v hospodě a čekat," pokrčil bezmocně rameny Svoboda.
Voda vyhnala z domů i Pražany Voda už zaplavila silnice a blíží se k obytným domům. V pohotovosti je 120 hasičů dobrovolníci, vojáci. Protipovodňové zábrany jsou dostavěny, přesto se Praha evakuaci nevyhnula! Své byty museli opustit obyvatelé jednoho domu přímo u modřanského jezu a lidé z pěti objektů v kolonii Závist, která spadá pod Zbraslav. Uzavřen byl včera také Libeňský ostrov a část ostrova Štvanice. Zbytek města je v pohotovosti - hraniční je vyhlášení třetího povodňového stupně. V tu chvíli by nastala evakuace v dalších částech metropole a také v zoo, kterou ohrožuje spodní voda. "Týkala by se hlavně goril a velkých želv. Pro veřejnost by se zahrada zavřela," řekl mluvčí zoo Vít Kahle. V pohotovosti je ale i metro, které je při vyhlášení třetího stupně připraveno uzavřít až osm stanic! Na vodu se chystají i v Národním divadle a v Rudolfinu, kde technicky zabezpečují své suterény. Drama prožívají i střední Čechy. Neratovická chemička Spolana kvůli rozvodněnému Labi dokoce utlumuje výrobu. Situace ve Vestci na Nymbursku, ze kterého byli v pondělí lidé evakuování, se naopak uklidňuje. Obyvatelé jsou však stále mimo své domovy.
Hasiči evakuovali chataře Strach v očích mají obyvatelé domků u mnohých řek. Bojí se, že jim velká voda opět vezme domov! Například v Týně nad Vltavou, kde byl včera vyhlášen třetí stupeň, objížděl starosta domácnosti a rozdával letáky s upozorněním. "Je to hrozné. V roce 2002 to také vypadalo, že nic, a najednou nás to smetlo," plakala jedna z obyvatelek Týna. Na západě Čech pomohly narychlo vybudované hráze z pytlů s pískem. Až do středečního rána bojovali obyvatelé s živlem v Nové Huti na Plzeňsku, kde domy ohrožovala řeka Klabava. S obavami sledovali rozlitou Úslavu i obyvatelé Koterova u Plzně. Plné ruce práce měli vietnamští stánkáři včera v Hřensku. Horečně nakládali zboží do aut a obhlíželi Labe i místní říčku Kamenici. Krajský soud v Ústí požádal věznici ve Stráži pod Ralskem o 20 odsouzených, aby mu pomohli se stěhováním ohrožených dokumentů. Soudní budova leží přímo u Labe a voda ji zaplavila už v roce 2002. Na Střekově je město připraveno evakuovat až 180 lidí.
Zatopeným pomůže stát Lidé, kteří se kvůli povodním dostali do problémů, může pomoci stát. Podle mluvčí ministerstva práce a sociálních věcí Kateřiny Beránkové si povodněmi postižení lidé mohou požádat o některou ze sociálních dávek. Například těm, kteří se ocitli kvůli živelní pohromě v mimořádně těžké situaci, může jejich obecní úřad vyplatit až třicet tisíc korun. Peníze jsou určeny na zakoupení potravin, hygienických potřeb nebo oblečení.

Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání