Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Nebezpečná komoda zabila tři děti: IKEA rodinám vyplatí 1,3 miliardy

Autor: lm, ČTK - 
22. prosince 2016
15:14

Celkem 1,3 miliardy korun dostanou od společnosti IKEA tři rodiny, jimž zahynuly děti poté, co se na ně převrhla komoda. Podle americké Komise pro bezpečnost spotřebních výrobků (CPSC) pod komodou našlo smrt celkem šest dětí.

Švédský nábytkářský řetězec IKEA stáhl ve Spojených státech a v Kanadě téměř 36 milionů kusů svého nábytku, který mohl představovat nebezpečí, zejména pro děti. Konkrétně se jednalo o šest modelů komod či prádelníků MALM vyrobených v letech 2002 až 2016, a zhruba 100 jiných modelů komod či prádelníků. Není-li tento nábytek připevněn ke zdi, může se převrhnout.

Podle CPSC je nábytek spojován s úmrtím šesti dětí. Komise registruje podle agentury AFP celkem 41 nehod spojených s tímto nábytkem, při kterých bylo zraněno 31 dětí ve věku od 19 měsíců do deseti let. Dále má zprávy o šesti případech úmrtí v souvislosti se stahovaným nábytkem. Nejstarší z nich pochází z července 1989, kdy po převržení volně stojícího prádelníku zahynula dvacetiměsíční holčička. Nejnovější případ pochází z letošního února, kdy po pádu komody zahynul 22měsíční chlapec.

IKEA přislíbila vyplatit třem dotčeným rodinám odškodnění v závratné výši 50 milionů dolarů (1,3 miliard korun). Konkrétně jde o rodiny Teda McGeeho (†22 měsíců), Currana Colase (†2) a Camdena Ellise (†2). Už v roce 2009 společnost vyplatila v přepočtu 60 milionů korun rodičům malé Katie Lambert (†3), na kterou spadla komoda v jejím pokojíčku. Odškodnila i nejmenovanou rodinu v Kalifornii, která při nehodě přišla o tříletou holčičku. Výše odškodnění ale v tomto případě nebyla zveřejněna.

Video  IKEA varuje zákazníky, aby nábytek správně přichytili ke zdi.  - YouTube/IKEA USA
Video se připravuje ...

matno ( 5. ledna 2017 21:15 )

Špatně se mi řadí příspěvky, viz výše odpověď na váš příspěvek.

matno ( 5. ledna 2017 21:11 )

Přesně to jsem chtěla napsat. Od kdy se odškodňuje blbost rodičů? Být IKEou, tak je všechny zažaluju za poškození dobrého jména.

seyene ( 22. prosince 2016 20:18 )

Dětí je mi líto, ale může za to blbost nebo lenost rodičů, že skříně nepřivrtají ke zdi - přijde mi to automatické od doby, co mám děti. V návodech na sestavení z Ikea je navíc odjakživa napsané, že se to má přimontovat. To je jako kdyby někdo žaloval automobilku za to, že vyrobila auto, které někoho přejelo.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání