Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Domácí pálenka je stála život: Dva muži zemřeli při výbuchu kotle

Dva muži v Halenkově zemřeli při výbuchu: Vyráběli domácí pálenku. (ilustrační foto)
Dva muži v Halenkově zemřeli při výbuchu: Vyráběli domácí pálenku. (ilustrační foto)  (Autor: Foto: Vlaďka Hradská)
Autor: ČTK - 
16. prosince 2016
15:57

V Halenkově na Vsetínsku podle hasičů ve středu odpoledne vybuchla domácí pálenice. Aspoň to stojí v denním hlášení hasičů. Policejní mluvčí Vladislav Malcharczik informaci odmítl potvrdit. Při výbuchu zahynuli muži ve věku 28 a 33 let.

Generální ředitelství tragédii zařadilo mezi závažné požáry. Pavel Řezníček z Hasičského záchranného sboru Zlínského kraje odkázal s podrobnostmi na policii. Hasiči se podle něj pouze pokoušeli oba muže oživit.

Malcharczik ale s ohledem na pozůstalé i na probíhající trestní řízení nechtěl k okolnostem výbuchu další informace sdělovat. Ve středu uvedl, že exploze v garáži poblíž rodinného domu byla pravděpodobně způsobena užíváním nerezového kotle s plynovým ohřevem.

Výroba domácí pálenky má ve Zlínském kraji letitou tradici. Zejména na Valašsku a na Slovácku však někteří lidé nevyužívají legální pěstitelské pálenice, ale vyrábějí si destiláty na svých domácích zařízeních, která ale nejsou vždy bezpečná.

Například v roce 2012 se při domácím pálení slivovice vážně popálil muž z obce Komňa na Uherskohradišťsku. Popáleniny na asi 30 procentech těla způsobilo vzplanutí výparů při pálení. Zraněný muž původně policistům řekl, že mu zahořely výpary, když naléval benzin do motorové pily. Policisté však v jeho domě nenašli žádnou ohořelou pilu, ale domácí pálenici ještě s teplým kotlem, v němž byl přepalovaný alkohol.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání