Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Šikana učitelky na Třebešíně opět před soudem: Jedna ze stran se odvolala

Autor: ČTK - 
15. prosince 2016
12:33

Údajnou šikanou učitelky pražské školy Na Třebešíně, ze které jsou obžalováni tři mladiství, se bude zabývat odvolací pražský městský soud. Proti rozhodnutí Obvodního soudu pro Prahu 4, které nebylo zveřejněno, se jedna ze stran odvolala. Uvedl to mluvčí obvodního soudu Michal Dvořák. Kvůli nízkému věku obžalovaných neměla veřejnost na jednání a na vyhlášení nepravomocného rozhodnutí přístup.

„S ohledem na skutečnost, že rozhodnutí bylo napadeno opravným prostředkem jedné ze stran, není v právní moci. Věc bude předložena Městskému soudu v Praze k rozhodnutí,“ uvedl Dvořák v dokumentu, který si ČTK vyžádala na základě zákona o svobodném přístupu k informacím. Soud v případu rozhodl na začátku prosince, kvůli nízkému věku obžalovaných výsledek ale nezveřejnil.

Publikování jakýchkoliv informací nebo fotografií, které by mladistvé ztotožnily, zákon zakazuje. „Jestliže jsou okolnosti případu natolik specifické(...), že umožňují ztotožnit mladistvého, pak není možné zveřejnit ani tyto okolnosti. S ohledem na masivní medializaci případu právě taková situace nastala,“ uvedl Dvořák.

Soud musí ze zákona veřejně vyhlásit jen rozsudek nad mladistvými. Pokud rozhodne usnesením, výsledek sdělovat nemusí. Podle zákona o soudnictví ve věcech mládeže může například odstoupit od trestního stíhání, pokud není ve veřejném zájmu, obžalovanému hrozí trest do tří let a potrestání není nutné k tomu, aby se mladistvý činu znovu nedopustil. Usnesením může soud také vrátit případ k došetření státnímu zástupci, postoupit věc správnímu úřadu a zastavit nebo přerušit trestní stíhání.

Chlapci čelí obžalobě z výtržnictví a omezování osobní svobody, hrozí jim až rok ve vězení. Učitelku zřejmě šikanovali delší dobu. Některé incidenty natočili jejich spolužáci na mobilní telefony. Pětapadesátiletá učitelka na začátku roku zemřela, její úmrtí podle policie ale se šikanou nesouvisí.

Původně byla trojice potrestána podmínečným vyloučením a trojkou z chování, později škola dva chlapce vyloučila. Třetímu zůstal trest podmínečného vyloučení. Po medializaci případu se začali šikanou zabývat policisté, obžalobu podala státní zástupkyně na konci září.

mazliva.samicka ( 15. prosince 2016 14:51 )

Rodiče budou spíš vlivnější a movitější, jinak by smradi proletěli futrama.. Všichni mají hypotéky..dva bazény zadlužený na 100let...strach o práci o příjem... Na svědomí se v téhle době nehraje...

dvorece ( 15. prosince 2016 14:19 )

Asi ano. To bylo hrozné, jak tam ti opičáci skákali, dokonce i na učitelku. To musí být fuj tajbl rodiny, kde tohle vychovali !! Maminka i tatínek asi fetáci a nemakačenka, z pracovitých a normálních rodin tohle zvířectvo nemohlo vzejít. Všichni věděli, že učitelka je tězce nemocná a tak ji ještě dorazili. Těch hajzlů se na ní ovšem podepsalo víc. Všichni, kdo o tom věděli a nic neudělali. Co neměli svědomí, takže s těmi neadrtálci jsou také oni vinni. Představte si, že vás lidi terorizují v práci nebo ve škole každý den takovýto primitivní hulváti, ta paní musela strašně trpět....až díky jim dotrpěla, třeba se mohla uzdravit, ale nikdo z nich jí nedal šanci na život.

ruda43 ( 15. prosince 2016 13:54 )

"Údajnou šikanou učitelky pražské školy" Proč údajnou?Ty videa jsou málo?!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání