Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Brutální loupeže z 90. let konečně u soudu: Pachatelé si odsedí 17 a 19 let

Autor: ČTK ljš - 
14. prosince 2016
15:35

Krajský soud v Ostravě odsoudil dva muže za loupeže a podvody sahající až do 90. let. K jejich zločinům patřil i pokus o vraždu. Při přepadení poštovního vozu v Olomouci, z nějž uloupili dva miliony korun, vážně postřelili jeho řidiče. Roman Bedřich Kaněk dostal souhrnný trest 19 let vězení a Miloslav Doležel dva souhrnné tresty 12 a pět let, tedy celkem 17 let vězení. Oběma se do souhrnných trestů započetlo předchozí odsouzení za jinou loupež či v případě Doležela i zanedbání povinné výživy.

Ke třem letům vězení byla podmíněně odsouzena i Kaňkova manželka Romana, která podle žaloby o zločinech svého manžela věděla a uloupenými penězi zaplatila za dvě nemovitosti. Kaněk se proti rozsudku na místě odvolal, ostatní si ponechali lhůtu pro případné odvolání. V obžalobě figurovala i jména dalších pachatelů, ale vzhledem k době, jaká od zločinů uplynula, už bylo v jejich případě vše promlčeno. Případ se totiž k soudu dostal s mnohaletým odstupem až poté, co Doležel při vyšetřování jiných zločinů přiznal další případy a také udal komplice.

Doležel měl proto mít status spolupracujícího obviněného. Soudkyně Lenka Čechová ale vysvětlila, že mu tento status nelze přiznat, protože je tak možné učinit pouze u organizovaných skupin pachatelů. A o tu v tomto případě nešlo. Soud tak jen u výše trestu vzal v úvahu, že se Doležel k činům přiznal a při vyšetřování spolupracoval. Částečně se k deliktům doznal i Kaněk.

Doležel se přiznal například k tomu, že v roce 1995 podvedli pracovníky společnosti Coca Cola, když do sídla firmy přišli v uniformách bezpečnostní agentury a odnesli si kufřík s více než 900 000 korunami. V Českých Budějovicích zase přepadli vůz bezpečnostní agentury, ujeli s ním a vzali z něj čtyři miliony korun. Při přepadení v Olomouci počkali, až řidič poštovního vozu vystoupí z auta, aby zamkl bránu areálu pošty. Pak na něj Doležel třikrát vystřelil, přičemž jej zasáhl jednou do hrudníku a jednou do hlavy.

Některé případy z minulosti Doležel policii popsal, i když do nich sám zapletený nebyl. Kaněk podle něj s dalším pachatelem přepadl pokladní jihlavského obchodního domu, které vzali klíče od kasy, v Terezíně při loupeži ve starožitnictví sebral cennosti asi za 500 000 korun a také přepadl řidiče pošty v Lovosicích, jemuž vzal milion korun v hotovosti.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání