Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Přírodovědecké fakultě univerzity shořela střecha, kvůli chemické laboratoři hrozil výbuch!

Autor: ČTK, haj - 
10. prosince 2016
10:20

Požár, který v pátek večer propukl na Přírodovědecké fakultě Univerzity Pavla Josefa Šafaříka v Košicích na východě Slovenska, zničil střechu a poškodil část budovy. Způsobenou škodu hasiči odhadli na tři miliony eur (81 milionů Kč).

Plameny se měly podle informací webu Čas.sk rozšířit ze střechy na ústavu biologie. Kolem půl sedmé večer už hořela plocha 30 x 10 metrů a požár bylo vidět téměř po celém městě.

Na místě zasahovalo hned 12 hasičských vozidel. Hasiči se snažili zabránit rozšíření požáru a přivolali i specialistu z chemické laboratoře a odborníky z kontrolní laboratoře civilní obrany, jelikož v suterénu budovy se nacházejí i nebezpečné chemické látky a různé hořlaviny, a tak hrozil i výbuch.

Hasiči ukončili zásah o půlnoci, v sobotu ráno však museli v objektu znovu zasahovat, protože oheň se znovu vznítil. Při požáru se naštěstí nikdo nezranil. Příčina zatím není známa, objasnit ji má vyšetřování. Případem se zabývá i policie.

„Je to nejčernější den naší univerzity a jejího srdce Ústavu chemických věd, který dnes vyhořel. Jsem ještě stále v šoku, ale jsem rád, že se nikomu nic nestalo,“ uvedl pro web Pluska.sk rektor školy Pavol Sovák. Prý byla střecha rekonstruována zhruba před 7 lety. „Zdá se, že požár se šířil zezdola, ne shora, jde o tzv. komínový efekt. Pravděpodobně z jedné či více digestoří. Odhaduji, že škody překročí sumu 1 milion eur,“ dodal.

Na místě požáru byl ještě v pátek večer ministr financí Peter Kažimír. „Tuto dramatickou zprávu jsem se dozvěděl cestou do Košic. A i proto jsem se tu zastavil hned po příletu,“ nechal se slyšet. Slíbil také, že na příštím zasedání vlády ve středu navrhne poskytnout prostředky na okamžité zahájení opravy poškozené budovy.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání